Na de jaren ’70 kreeg de geranium (Pelargonium) een wat suffig imago, geheel onterecht! Want de van origine tropische plant is een onvermoeibare doorbloeier (tot de eerste nachtvorst!) en heeft bloemen in allerlei schitterende kleurschakeringen. Creëer er op je terras of balkon mooie hoekjes mee. Of doe wat leuks met de bloemen, zoals laten drogen en inlijsten!

De geranium (Pelargonium), niet te verwarren met de ooievaarsbek (Geranium), wordt gezien als balkonplant bij uitstek en dat is niet voor niets: haar roots liggen in tropische gebieden van Zuid-Afrika en Australië. Echte zonaanbidders dus, al kunnen ze ook prima op een plekje in de halfschaduw staan. Echter geldt wel: hoe meer zon, hoe meer bloemen. Een bloembak op een zonnig balkon of terras is perfect; ze genieten daar van het microklimaat en je zit het hele buitenseizoen met je neus tussen de bloemen!

Geef ze de ruimte

Grofweg vind je in de winkels op dit moment twee soorten geraniums bij de perkplanten: de staande geraniums (Pelargonium zonale), een breed opgaande plant met stevige dikke stengels, en de hangeraniums (Pelargonium peltatum), die dunne stengels hebben en gaan afhangen. Vaak staan bij die laatste houten stokjes in de potjes gestoken, die het onderscheid verduidelijken. Bedenk van tevoren wat je wilt: een bloembak als een langdurig boeket, of een bloemenwaterval? Kies een ruime bloembak, zorg dat de wortelkluit voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen. Gebruik liever geen kleine pot, maar eentje die minimaal 18 cm diep is. Zet je twee of meer geraniums in een pot? Houd dan een onderlinge afstand aan van 20 cm. In de zomermaanden groeien kleine planten uit tot hele grote.

Koop nu het mei nummer van TuinSeizoen voor allerlei do-it-yourself tips met geraniums.

Bestel nu het mei 2023 nummer van Tuinseizoen