Goedenavond,
Voor het tweede jaar op rij wordt mijn malus red sentinel geplaagd door ziekte. Eerst verschijnt er een bruin fluwelig waas op het blad of bruine vlekken. Aan de onderkant van het blad zie ik dan na verloop van tijd zwarte puntjes. Uiteindelijk ontstaan webjes met lichtgekleurde rupsjes en blijft er van het blad niets over. Het tuincentrum weet niet wat het is. Ik probeer steeds het aangetaste blad weg te knippen en de webben met rupsen te verwijderen, maar het blijft terugkomen.
Weet u raad? Ik hoop het!
Alvast bedankt voor uw reactie.
Ik heb bovenstaande nu twee jaren achter elkaar gehad. Afgelopen keren heb ik de natuur het werk laten doen en dan zie ik inderdaad veel sluipwespen. Echter ziet de boom er niet mooi uit. Heeft u ook tips om het te kunnen voorkomen? Waardoor is mijn boom blijkbaar gevoelig hiervoor?
Beste lezeres,
De aantasting op je sierappel wordt veroorzaakt door de spinselmot, ook wel stippelmot genoemd. Je ziet deze aantasting ook vaak op kardinaalsmuts. De 2 cm lange witgele rupsjes met langs de zijkanten een rij zwarte puntjes, zitten in grote gesponnen webben bij elkaar. Daar zitten ze zo goed beschermd dat de vogels er niet bij kunnen om ze op te ruimen. Omdat de rupsjes van het blad vreten en ze met zo velen zijn, kunnen ze een ware kaalslag aanrichten.
Gelukkig ontstaat er maar een generatie per jaar. De rupsen verpoppen zich onder het spinsel tot zilverwitte motten met zwarte vlekjes, die eind zomer uitvliegen. Als je dus de webben regelmatig opruimt of aangetaste scheuten uitknipt, ben je de meeste kwijt voordat ze kunnen verpoppen.
In een heel jong stadium spinselmot nog gevoelig voor pyrethrum. Volgend jaar kun je de scheuten hiermee bespuiten zodra je de eerste bruine vlekken op het blad ziet. Pyrethrum is een natuurlijk middel dat vrij snel afgebroken wordt, maar wel schadelijk is voor bijen; let op de juiste verdunning en spuit het liefst pas tegen de avond als er geen bijen meer rondvliegen.
Jonge rupsen zijn te bestrijden met een preparaat op basis van Bacillus thuringiensis. Bayer levert dit onder de naam XenTari, maar volgens mij is dit alleen toegelaten voor de professionele markt en niet voor de particulier.
Uitknippen van de spinselnesten is natuurlijk het meest milieuvriendelijk. Spreeuwen en sluipwespen helpen ook mee met de bestrijding. Is de aantasting grotendeels weg, dan vormt je sierappel waarschijnlijk wel opnieuw blad. Geef hem wat nog wat koemestkorrels en voldoende water bij droogte, zodat hij genoeg voeding heeft om opnieuw uit te lopen. Veel succes!
De tuinseizoenredactie