Hoge bomen, een muur die veel licht wegneemt, een tuin op het noorden… schaduw in de tuin kan lastig zijn. Toch zijn er genoeg planten die zich in de schaduw van hun mooiste kant laten zien. Deze 4 mooie schaduwplanten bijvoorbeeld.

We spreken van schaduw of een schaduwtuin als er maximaal twee uur zon per dag op die plek schijnt. Soms gaat het om gefilterd licht, omdat er toch wat zon door de bladeren schijnt. Bij hoge muren kan de schaduw echt donker zijn.
Plekken waar de zon vier uur lang kan schijnen, noemen we half schaduw.

Longkruid (Pulmonaria)

1. Longkruid (Pulmonaria)

De witte vlekjes op het blad doen aan longblaasjes denken en zo komt deze plant aan zijn Nederlandse naam. Longkruid bloeit al vroeg, in een heel zachte winter zelfs al vanaf maart, maar meestal zo rond april. De meeste variëteiten hebben blauwe en/of roze bloemen. Het is moeilijk om de plant soortecht te houden, omdat longkruid gemakkelijk kruist met andere cultivars.

Elfenbloem (Epimedium)

2. Elfenbloem (Epimedium)

Net als de meeste bloeiende schaduwplanten is ook de elfenbloem al vroeg van de partij. De tere bloemetjes verschijnen rond april-mei. Epimedium is verkrijgbaar in diverse kleuren. Vanwege het mooie blad is de plant ook na de bloei nog erg de moeite waard. Sommige variëteiten zijn wintergroen. Je kunt het blad aan het eind van de winter afknippen zodat je weer een plant met mooie fris blad krijgt. Doe dit wel al in februari omdat je bij later knippen de nieuwe bloemknoppen zou kunnen beschadigen.

Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

3. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Een fijne, wintergroene plant om als bodembedekker op schaduwrijke plekken toe te passen. De hoogte van de opgaande bloemaren is zo’n 10-15 cm. De meeste cultivars bloeien met blauwe bloemen, maar witte en roze bloemen komen ook voor. Je kunt de plant gemakkelijk delen in het voorjaar. De bloeit valt in de periode april-juni.

Gebroken hartje (Dicentra)

4. Gebroken hartje (Dicentra)

Van dit plantje heb je vooral in het voorjaar plezier. De bloei valt in mei en kort daarna verliest ook het loof zijn sierwaarde. Je kunt het blad op dat moment maar beter wegknippen. Dicentra komt oorspronkelijk uit landen als China waar het gebroken hartje op vochtige plekken aan de bosrand groeit. De plant is dan ook zeer geschikt voor halfschaduw.

Lees hier meer tips voor een schaduwtuin.