Deze tuin was behoorlijk gedateerd met oude bielzen die het hoogteverschil opvingen,  bomen en struiken dicht bij het huis die te groot waren geworden en veel licht wegnamen in het huis. Ook was er geen plaats voor een ruime eettafel waar met vrienden of familie aan kon worden gegeten. Dit alles zorgde er voor dat de tuin grondig gerenoveerd moest worden.

De wensen waren;  een ruim terras met een plaats in de zon voor de eettafel, een mooie oplossing voor het aanwezige hoogteverschil, een waterelement, een zitje in de schaduw met bolvormige boompjes en een verbinding met de naastgelegen schuur waarvan de zijkant open is. De aanwezige Prunus zou blijven staan, omdat deze de inkijk vanuit het buurhuis tegenging.

Hoogteverschil
Met schanskorven gevuld met keien rondom een ruim terras van natuursteen is het aanwezige hoogteverschil opgevangen. Een brede trap van natuursteen leidt naar het lager gelegen gedeelte van de tuin. Iets verhoogde vakken  met gevarieerde beplanting en een vak met keien waaruit water opborrelt kleden dit terras aan.

Vanuit het huis is zo een mooie zichtlijn gecreëerd tussen de vakken, over de trap, naar het terrasje tussen vier bolcatalpa’s. Daarachter ligt een symmetrisch aangelegde buxustuin met pluimhortensia’s. Dwars op deze buxustuin vormen de paden van gebakken klinkers een mooie onderbreking  tussen de bestrating van de oprit. Zo ontstond ook een verbinding met de open schuur.

Groenblijvende beplanting
Aan de andere kant van een van deze paden is een klein terrasje met een bankje. De buxustuin is omsloten door hagen van taxus en groenblijvende beplanting langs de muur van een schuur aan de andere kant. De ingetekende Prunus is uiteindelijk op verzoek van de buren toch weggehaald. Tegen de inkijk is een haag van lei-Photina’s aangeplant. De beplanting is rustig en vraagt niet al te veel onderhoud.

Lees meer  Patiogevoel & vakantiesfeer: veel steen en toch groen

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Middel (100-500 m2)
Ligging: West

Gegevens ontwerper

Voor meer informatie: redactie.tuin@vipmedia.nl