Bessen in de herfst: van oranje tot paars. In de herfst genieten we volop van fruitige toegift die de tuin ons nog geeft  voordat het doek sluit en de meeste planten in winterrust gaan. Blad krijgt herfstkleur en opeens zie je overal bessen en bottels verschijnen.

Kansenboom

De kansenboom (Clerodendrum trichotomum) valt nu vooral heel erg op. Na de bloei blijven de roze schutblaadjes aan de heester en omkransen ze de donkerblauwe besjes, zodat het lijkt alsof de struik nog een keer bloeit. Het blad ruikt wat naar pindakaas als je het kneust, vandaar dat deze heester ook wel pindakaasboom wordt genoemd…

vuurdoorn in de herfst

Vuurdoorn

Soms kleurt de vuurdoorn al vanaf eind augustus zo prachtig oranje! En het leuke is dat deze bessen er tot ver in de winter aan blijven hangen.

callicarpa

Callicarpa

Van sneeuwbes tot Callicarpa en van roos tot vlierbes, de takken hangen vol vruchten waar vooral de vogels heel blij mee zijn.

rozenbottels

Bessen voor de vogels

Wie de natuur een warm hart toedraagt, plant dan ook voldoende besdragers in de tuin.

bessen vogel

Mispels

Maar wij mensen zijn er ook blij mee! Mispels kun je zelf ook eten en van sierappeltjes maak je straks mooie kerstdecoraties of je laat ze gewoon hangen zodat je de hele winter naar de rode of gele vruchtjes kunt kijken.


mispel

Bekijk ook: 5 besdragende heesters.

 

Lees meer  Zonnebloemen!