Om het gras van je gazon gezond te houden, bemest je de grond regelmatig. Zeker in het voorjaar wanneer het gras weer gaat groeien,  moet je ervoor zorgen dat er in de bodem voldoende voedingsstoffen zitten.

Wanneer je gazon bemesten?

Een goed moment om je gazon te bemesten, is als het gras in het voorjaar weer begint te groeien. Dit gebeurt als de temperatuur boven de zes graden uitkomt. Maai het gras wel eerst een keertje,  na de winter zitten er vaak onregelmatige plekken in.
Ook in juni en begin augustus bemest je het gazon nog een keer. Wil je het grasperk nog een extra boost geven voordat het de winter in gaat? Voed de bodem dan in oktober nog een keer, maar dit maal met speciale herfstmest. Daarin zit minder stikstof en kalium.
Meer informatie over het gazon door de seizoenen heen, vind je in de werkkalender voor je gazon.

gazon mest gras

Keuze uit drie typen gazonmest

Om je gazon te voeden heb je de keuze uit drie typen gazonmest:

  • Snelwerkende kunstmest
  • Langzaam werkende kunstmest
  • Organische mest

Bij snelwerkende kunstmest zie je snel resultaat, maar zal je vaker moeten strooien.
Zowel de langzaam werkende kunstmest als de organische mest, werken geleidelijk en langdurig. Bovendien heeft organische mest als extra pluspunt dat het ook het bodemleven stimuleert.

Gazon eerst bekalken, daarna bemesten
Wil je het gazon ook bekalken? Doe dat dan voordat je gaat bemesten. Kalk zorgt er namelijk ook voor dat meststoffen sneller worden afgebroken. Wacht na het bekalken twee weken voordat je de mest strooit.

Lees meer  Blijf met vorst van het gazon

Als je voor je gazon organische mest gebruikt, mag je wel op dezelfde dag bekalken en bemesten.