Welke tuinliefhebber droomt er niet van een prachtig groen gazon? Helaas is een grasveld niet altijd een groot succes. De warmte en felle zonnestralen kunnen bijvoorbeeld roet in het eten gooien. In de zomer ontstaan er vaak gele of bruine plekken in het gras. Maar er zijn ook andere oorzaken. Zo kun je het gras zelf flink beschadigen als je het op de verkeerde manier maait. Gelukkig zijn er diverse manieren om het gazon weer te herstellen en lelijke plekken te voorkomen. Met de onderstaande tips krijg je het grasveld in topconditie!

Tip 1. Gebruik een goede maaier met scherpe messen
Wist je dat botte messen het gras behoorlijk kunnen beschadigen? Als de messen van de grasmaaier niet scherp genoeg zijn, wordt het gras kapotgescheurd of getrokken in plaats van strak afgesneden. Dit kan gele en bruine plekken veroorzaken. Maak daarom gebruik van de beste grasmaaier en houd de messen goed scherp.

Tip 2. Geef het gras voldoende water
Zeker tijdens de warme en droge periode moet je het gazon voldoende water geven. Sproei ongeveer één keer in de week langdurig, maar stop voordat het water blijft staan. Geef de grond daarnaast voldoende tijd om het water op te nemen. Sproei daarom niet dagelijks – ook niet als het slechts kleine beetjes water zijn. Geef bovendien pas water als het buiten wat is afgekoeld. In de zomer kun je dus het beste vroeg in de ochtend of laat in de avond sproeien. Zo voorkom je dat het water verdampt voordat het bij de wortels is.

gele plekken

Tip 3. Verticuteer het gazon
Loop het water slecht weg of ontstaan er steeds meer lelijke plekken? Dan moet je het gazon verticuteren. Dit wordt ook wel beluchten genoemd. Je maakt allemaal kleine gaatjes in de grond waardoor het gras weer kan ‘ademen’ en het water tot de wortels komt.

Tip 4. Maai het gras niet te kort
Maai het gras in de zomer niet te kort. De zon kan het gras namelijk uitdrogen en verbranden, waardoor er gele plekken ontstaan. Maak je gebruik van een robotgrasmaaier? Controleer dan even of de maaihoogte goed is ingesteld. Houd minimaal 4 à 5 centimeter aan.

Tip 5. Herstel het gras met meststof
Herstel een geel of bruin gazon met de juiste meststof. Hiermee voed je de bodem zodat er weer gezond gras kan groeien. Lijken sommige stukken niet meer te herstellen? Verwijder deze dode plekken en zaai het vervolgens opnieuw in.

Sabien

Als dochter van een hovenier bracht Sabien Froger haar jeugd vele uren samen met haar vader door in de grote tuin bij hun huis. Meehelpen met het snoeien van fruitbomen, gras inzaaien en aan de slag in de moestuin: al van jongs af aan wordt ze dolgelukkig van buiten bezig zijn. Met haar handen in de aarde, omringd door de vele dieren in de tuin. Ook nu ze op een appartement woont, heeft ze geen tekort aan planten. Zo’n 30 kamerplanten en een gezellig groen balkon laten haar iedere dag weer een beetje terugdenken aan die heerlijke, lange dagen in de tuin.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *