Laat je niet frustreren door steeds terugkerend onkruid en eindeloos maaien. Er zijn perfecte oplossingen voor minder tuinwerk en meer genieten. Wij geven wat tips!

1.Glorieuze grassen
Polvormende siergrassen zien er geweldig uit en vragen weinig onderhoud. Plant ze in een zonnige hoek en laat ze gewoon hun gang gaan.

2. Een onafhankelijke natuur
Zelfhechtende klimmers, zoals klimop, hebben geen speciale draden nodig en hoeven niet te worden aangebonden. Op elk moment van het jaar kun je ze snoeien of flink terugnemen.
genieten in je tuin
3. Lekker zitten
Probeer je nieuwe vlonder op een zonnige plek te situeren. Hierdoor kan het hout na een regenbui snel opdrogen en is het minder waarschijnlijk dat er mos en algen op groeien.

4. Klein maar fijn
Vermijd grootbladige bladverliezende bomen, vooral in kleine tuinen. Het blad zal tijdens de herfst regelmatig moeten worden opgeruimd om schade aan gazon en andere planten te voorkomen. Kleinere, lichtere bomen zoals goudenregen zijn beter geschikt.

5. Gemakkelijk wintergroen
Veel wintergroene planten vragen weinig onderhoud. Als je ze zorgvuldig kiest en genoeg ruimte geeft, heb je geen omkijken naar heesters als Viburnum tinus, Prunus lusitanica en Elaeagnus x ebbingei.
pottentuin shutterstock
6. Pottenpotentieel
Planten in potten moet je meer water en voeding geven dan planten in volle grond. Beperk daarom het aantal potten in je tuin zodat geen slaaf van je planten wordt.

7. Tuinstijl
Ontwerp je tuin met onderhoud in je achterhoofd. Eenvoudige structuren of architectonische vormen zijn gemakkelijker mooi te houden dan complexe tuinontwerpen of cottagetuinen.

8. De juiste muur
Muren, schuttingen en trellis hebben veel minder onderhoud nodig dan hagen, die tijdrovend snoeiwerk vereisen en een enorme hoeveelheid snoeiafval produceren.
zwarte-muur,-onderhousvrien
9. Donkere opties
Al het schilderwerk in de tuin, inclusief schuttingen en trellis, kun je het beste een donkere kleur geven omdat dit minder vaak hoeft te worden overgeschilderd dan lichtere tinten.

Lees meer  Water geven in de winter

10. Dicht planten
Een gesloten beplanting vermindert de hoeveelheid kale grond en beperkt het wieden tot een minimum. Contrasterende kleuren, texturen en bladvormen komen zo ook beter tot hun recht.

Bekijk hier voor aantrekkelijke makkelijke planten!