Wat zijn het toch prachtige kunstwerken. In allerlei kleuren en geuren kunnen we ze verwelkomen in juni. Het is duidelijk de rozenbloei is gestart.

Volg je neus
Wie nog rozen wil planten, heeft nu op de kwekerij of bij het tuincentrum volop keuze uit opgepotte exemplaren. Zo kun je niet alleen de bloemkleur goed beoordelen, maar ook de geur. Lang niet alle rozen ruiken even sterk, dus een goede geur is zeker een pluspunt.
roze rozenRozenkwaaltjes
Minstens zo belangrijk is de gevoeligheid voor ziekten. Tegenwoordig zijn er diverse sterke rozen verkrijgbaar die niet of nauwelijks last hebben van rozenkwaaltjes als meeldauw, roest en sterroetdauw. Vraag de kweker om advies welke hij op voorraad heeft, zeker als je liever geen chemische middelen gebruikt.

rozentuin
Zonnig plekje met wind
Plant je roos op een zonnige plek waar de wind er lekker door kan waaien, zodat het blad snel opdroogt en schimmels dus minder kans krijgen. De meeste rozen zijn hongerige planten die voedzame grond verlangen. Verbeter de grond indien nodig met compost, maar strooi pas ná het planten wat mest rondom de struik, zodat die niet met de wortels in aanraking komt. Nog even flink aangieten… en volop genieten!

Rozen snoeien
Heb je rambler- of liaanrozen? Deze groepen snoei je in de zomer, direct na de bloei. Kijk hier voor tips.

Rozen (ver)planten
Check ook de tips rozen planten of verplanten.

Lees meer  Goede bottelrozen