Breng tijdens donkere winterse dagen wat kleur in huis met vrolijke bollen-op-pot. Of je nu gaat voor stemmig wit of vrolijk bont, de bloeiende bolletjes passen in elk interieur.

Kies voor prachtige tulpen, amaryllissen, blauwe druifjes, witte druifjes, narcissen of de heerlijk geurende hyacinten. Je kunt de bollen-op-pot afdekken met houtsnippers, kiezels, gekleurd zand of mos. Het ziet er mooi uit en het voorkomt dat de bol uitdroogt.
narcissen shutterstock
Haal de tuin naar binnen met bollen-op-pot
Wie gaat voor snel resultaat kiest bollen die al (bijna) bloeien. Maar je kunt de bollen-op-pot ook ‘rauw’ kopen, zodat ze zich thuis verder kunnen ontwikkelen. Het is leuk om te zien hoe de bollen langzaam uitgroeien en uiteindelijk gaan bloeien. Zo haal je de tuin een beetje naar binnen.tulpen in pot
 Bollen-op-pot in de tuin
De bolletjes mogen ook buiten op de tuintafel of in potten in de tuin. Door de kou zullen ze langzamer groeien en later tot bloei komen, maar je hebt wel veel langer plezier van de bloemen. Een beetje vorst kunnen ze wel hebben, bij flinke vorst kun je ze beter binnen zetten.
blauwe druifjes
In de koelcel
Om te kunnen bloeien, hebben bloembollen een periode van kou nodig. Kwekers zetten de bollen in de koelcel en bootsen zo de winter na. Hebben de bollen voldoende kou gehad, dan kunnen ze de koelcel uit en de winkel in. De spruitjes van de bolletjes kunnen in het begin nog wat geel zijn. Onder invloed van het licht worden ze vanzelf groen en gaan ze groeien en bloeien.

Lees meer  Feelgood Garden: hamonieus en rustgevend

Bollen-op-pot verzorgen
De bollen hebben weinig verzorging nodig. Een beetje water is voldoende. Pas als de bollen bloeien, hebben ze iets meer vocht nodig.
bollen uitplanten
Bollen uitplanten
Sommige bollen-op-pot kun je na de bloei in de tuin uitplanten maar het succes is wisselend. Tulpen en hyacinten doen het in de regel niet zo best, maar blauwe druifjes, narcissen, kievitsbloemen en krokussen geven vaak wel goede resultaten.

Kijk hier voor leuke combi’s met bollen-op-pot!