Een totaal verwaarloosde tuin aan de duinrand in Scheveningen werd omgetoverd tot een gezinstuin met allure. Dankzij het ontwerp van Aleid Westenberg, die een reeds aanwezige keermuur met fraaie trap verderop in de tuin liet terugkomen om het grote niveauverschil op te vangen.

Aleid Westenberg: “De tuin was helemaal overwoekerd toen ik er voor het eerst kwam. Helaas hebben we de meeste bomen en struiken moet kappen, want die waren te slecht om ze te behouden. Een belangrijk uitgangspunt voor mij was de reeds aanwezige oude keermuur, deze vormt de rode draad in de tuin want de tweede keermuur is daaruit ontstaan. De tuin bestaat hierdoor uit drie delen, wat vaak een mooie verhouding is. Vanuit de woning is er eerst het grote terras, dan een tussenniveau – spelen en terras – en daarna een stukje dat helemaal is beplant; de delen zijn van elkaar gescheiden door de keermuren.”

“De zichtassen in de tuin zijn belangrijk. De eerste zichtas eindigt bij de grote plantenschaal als blikvanger, de twee olijfbomen in het eerste tuingedeelte versterken deze as, net zoals de vlakken met natuursteen tegels in de bestrating van oude waalklinkers. Vanaf het tweede niveau is er weer een zichtlijn naar achteren maar deze verspringt ten opzicht van de eerste zichtas. Deze as eindigt bij een cortenstalen bak met Pinus.”

“Op het hoogste niveau staan vijf groenblijvende magnolia’s, namelijk Magnolia grandiflora. Deze zorgen voor een wintergroen scherm om zó de achterliggende appartementen aan het zicht te onttrekken. Ik heb gekozen voor magnolia’s op stam en niet voor laag vertakte exemplaren zodat je tussen de stammen door de tuin nog kunt zien. Het verticale accent in deze tuin moet nog sterker worden; de bomen moeten nog groeien en ook de veranda en het tuinhuis moeten nog worden geplaatst.”

Lees meer  Riante tuin in klassieke sfeer

Tuin
Achtertuin van 15 m breed en 23 m diep, gericht op het noordwesten. Dit tuingedeelte heeft een niveauverschil van ruim 2 m. Voortuin van 10 m diep, gericht op het zuidoosten.

Woning
Royale twee-onder-een-kapwoning uit de jaren ’30.

Bewoners
Gezin met drie kinderen.

Wensen
1. Lekkere leefruimte
2. Speelplek voor de kinderen
3. Kunstgras
4. Veranda (nog niet gerealiseerd)
5. Tuinhuis (nog niet gerealiseerd)
6. Bestaande keermuur met trap behouden
7. Appartementen uit het zicht

De tuin is aangelegd door Plant Plan.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in Tuinontwerp 1 – 2014.

Details

Soort: Achtertuin
Grootte: Middel (100-500 m2)
Ligging: Noord|West

Gegevens ontwerper

Aleid Westenberg Tuindesigns
Statenlaan 134A
2582 GW Den Haag