Meestal is het in juli en augustus heerlijk zonnig en warm. Sommige planten zijn erop gebouwd om droogte te overleven, maar de meeste borders en potplanten hebben nu extra water nodig. Daarom wat tips voor gieten en sproeien.

Al kan het weer grillig zijn, meestal is juli heerlijk zonnig en warm. Sommige planten zijn erop gebouwd om droogteperioden te overbruggen. Die hebben meestal dik en vlezig blad, zoals Agave, Euphorbia en Sempervivum. Ook mediterrane planten als lavendel en rozemarijn zijn goed tegen droogte bestand, met hun smalle grijzige blaadjes vol etherische olie die de verdamping afremt.
Maar het overgrote deel van onze tuinplanten bezit mals en sappig groen blad, dat relatief veel water verdampt. Via de wortels moet dat vocht weer worden aangevuld. Bij droogte zullen we die planten dus met gieten en sproeien een handje moeten helpen.

Gieten en sproeien met beleid

* Let met name op bij planten in potten, bakken en hangmandjes: het kleine beetje aarde waarin ze staan kan maar weinig water vasthouden, zodat je bij droogte vaak dagelijks moet gieten.
* Bij borderplanten is dagelijks sproeien juist niet gewenst, want daar worden de wortels lui van. Eens per week royaal sproeien – twee uur achter elkaar op dezelfde plek – is beter, zodat ook het vocht in de diepere bodemlagen wordt aangevuld.
* De vroege ochtend of avond zijn de beste tijden om de sproeier aan te zetten.

Lees meer  De herfst is een prima planttijd!