In de juniborder stelen Alliums de show! De imposante bloemen van de grote sieruien rijzen prachtig boven de andere borderplanten uit, zodat je er schitterende combinaties mee kunt maken.

Van alle bollen die je in de herfst aanplant zijn de Alliums of sieruien de laatste die in bloei komen. Allium aflatunense ’Purple Senstation’ kan al eind mei bloeien, maar de meeste grote sieruien bloeien rond juni. Dat maakt deze planten bijzonder waardevol voor de tuin: op dat moment zijn de meeste lentebloeiers immers al uitgebloeid, terwijl de zomerbloeiers nog knoppen moeten maken.

Alliums houden van een zonnige plek. Als de grond goed gedraineerd is komen sommige jarenlang terug, maar op te natte grond kunnen de bollen voortijdig wegrotten; meng daar dus veel scherp zand doorheen als je ze in het najaar plant.

Juist doordat Alliums zo laat bloeien, begint het blad soms al af te takelen terwijl de plant nog volop in bloei staat. Dat kun je maskeren door ze tussen andere planten te zetten. Vooral de hoge Alliums rijzen elegant uit boven het blad van andere borderplanten. En hun imposante paarse bolbloemen kleuren bijvoorbeeld prachtig bij papavers en tuingeraniums, die vaak ook in juni bloeien. Mochten er toch nog gele bladpunten zichtbaar zijn, dan mag je die gerust al afknippen; in dit stadium is de bol voor volgend jaar namelijk al aangelegd.

Lees meer  Goed snoeien