Rozenbottels geven je tuin vanaf de nazomer extra kleur. Ze bevatten enorm veel vitamine C en worden al sinds de middeleeuwen gebruikt voor jam en thee.
De Japanse bottelroos of rimpelroos (Rosa rugosa) is een van de beste bottelleveranciers; deze wordt dan ook speciaal voor de bottelproductie aangeplant. Omdat hij zich van zoute lucht niets aantrekt, doet hij het ook prima aan de kust. Van juli tot september bloeit hij met grote, enkele bloemen. Er zijn diverse cultivars, bijvoorbeeld de witbloeiende ’Alba’, maar ook hybriden met Rosa rugosa als een van de ouders, zoals de paarsroze ’Fru Dagmar Hastrup’. Ze leveren brede bottels die wel 2 cm groot kunnen zijn, met een gladde oranjerode schil. Vogels zijn er gek op, vooral groenlingen.
De échte Nederlandse naam bottelroos komt toe aan Rosa villosa, een soort uit Europa en de Kaukasus die bij ons nog in Zuid-Limburg voorkomt. Deze heeft iets roodachtig berijpte twijgen, grijsgroen, lichtbehaard blad en lichtrode, enkele bloemen in juni-juli. Al in augustus verschijnen aan deze tot 2 m hoge heester de eerste grote en rode bottels. Nog een goede, tot 1,5 m hoge bottelroos is de egelantier (Rosa rubiginosa) met geurende rozerode bloemen in juni-juli en ronde, oranje bottels; zijn blad ruikt naar frisse appels. Ook bij de Engelse David Austin rozen komen bottelproducenten voor, zoals de sterke Rosa Dapple Dawn met halfgevulde roze bloemen.
Rozenbottels zijn er ook in aparte vormen en kleuren. Bij Rosa chinensis worden ze blauwgroen, bij de duinroos (Rosa pimpinellifolia) zijn ze bruinzwart. Soms zijn ze borstelig of behaard, zoals bij Rosa x damascena, flesvormig zoals bij Rosa moyesii, peervormig als bij Rosa sericea subsp. omeiensis of eivormig, zoals de donkerrode bottels van Rosa wichuraiana.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/nl_NL/all.js#xfbml=1”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));