Wil je een blikvanger op je terras die het hele jaar mooi is en amper onderhoud vraagt? Tover dan een grote terracotta pot om in een mini gravel garden. Zelfs in een extreme zomer als vorig jaar oogt zo’n pot vol droogtebestendige planten heel mooi!

Stap 1

Neem een mooie terracotta pot met een gat onderin of boor zo nodig zelf een of meerdere gaten in de bodem voor een goede drainage. Planten die geschikt zijn voor een gravel garden komen namelijk oorsprong uit warme, zonnige streken waar ze groeien op droge grond. Blijft de grond in de pot te lang nat, dan rotten de wortels weg. Leg voor een goede afwatering ook een laag potscherven of kleikorrels onder in de pot, deze voorkomen dat het gat dichtslibt.

Tip: Neem geen kunststof, zinken of geglazuurde pot, want deze ademen niet. Hierdoor blijft de potgrond na een regenbui te lang nat. 

Stap 2

Vul de pot voor driekwart met luchtige potgrond die niet te veel voedingsstoffen bevat. Gravel garden planten gedijen namelijk het beste op arme grond. Maak de potgrond bij voorkeur nóg wat luchtiger door er perliet of scherp zand doorheen te mengen. Je kunt eventueel ook speciale potgrond voor rotsplanten gebruiken.

Lees ook: De juiste potgrond

Stap 3

Kies voor een boeiende compositie planten van verschillende hoogtes. Hier zorgt Euphorbia x martini (wolfsmelk) voor hoogte; deze wintergroene beauty bloeit al in april en de bloeiaren blijven tot in juni mooi. Maar ook de rest van het seizoen is deze vaste plant decoratief. Je kunt zo’n hoge plant precies in het midden plaatsen maar het levert een dynamischer beeld op als je dat juist niet doet, zoals hier.

Lees meer  Schitterende seringen

Tip: Wrik een dichte wortelkluit eerst wat los voordat je de plant in de pot zet. 

Stap 4

Combineer de hoge blikvanger met lage planten die geschikt zijn voor een gravel garden zoals Sempervivum (huislook), Saxifraga ’Peter Pan’ (steenbreek)  en Festuca glauca ’Azurit’ (blauw schapengras). Van Sempervivum zijn enorm veel cultivars verkrijgbaar; kies voor een variatie in bladtinten voor het mooiste effect. Zet de planten in de pot vrij dicht op elkaar zodat er zo min mogelijk aarde tussen is te zien.

Stap 5

Vul de ruimte tussen de planten voorzichtig met potgrond, een plantschepje werkt hierbij heel handig. Druk de potgrond goed aan. Vul de pot niet helemaal tot aan de rand, maar laat zo’n 4 cm over.

Stap 6

Breng een laagje fijn grind of split tussen de planten aan. Dit absorbeert de zonnewarmte en geeft deze geleidelijk weer af; deze warmteminnende planten gedijen er goed bij. Ook zorgt zo’n afdeklaag ervoor dat de grond minder snel uitdroogt. Grind of split is verkrijgbaar in allerlei tinten, zowel effen als gemêleerd. Tegen een lichte tint komen de planten het mooiste uit.

Stap 7

Geef de pot direct na het beplanten water. Want hoewel de pot alleen droogtebestendige planten bevat, zorgt deze watergift ervoor dat de grond goed rondom de planten terechtkomt en de planten beter aan zullen slaan.

Stap 8

Zet de pot op je zonneterras of op een andere prominente, zonovergoten plek. Geef hem vooral niet te veel water en zeker geen voeding. Makkelijker kan dus niet!

Ook mooi voor een gravel garden pot

  • Allium schoenoprasum (bieslook)
  • Calamintha (steentijm)
  • Helianthemum (zonneroosje)
  • Santolina (heiligenbloem)
  • Sedum (vetkruid)
  • Stachys (ezelsoren)
  • Stipa (vedergras)
  • Thymus (tijm)
  • Rosmarinus (rozemarijn)
Lees meer  5x vrolijke zomerbloeiers