Naast haar baan als onderwijscoördinator Bodembiologie, runt Marente Lokin samen met haar moeder een kleinschalig familiebedrijf. In het Brabantse Cromvoirt kun je een biologisch opgekweekte kerstboom leasen, die je na de feestdagen weer terugbrengt én volgend jaar weer kunt ophalen.

Een kerstbomenleasebedrijf, hoe zijn jullie op het idee gekomen?

“In 2017 kwamen mijn ouders hier wonen en dit terrein had toen een bedrijfsbestemming. Mijn ouders hebben groene vingers, maar ja, een tuinderij is wel wat anders, ze hadden allebei een gewone baan. Dus toen zijn we gaan brainstormen. Er moest iets komen wat niet te arbeidsintensief was en wat een leuk en duurzaam karakter had. Toen kwam mijn moeder op het idee van kerstbomen leasen. Je kan heel veel praten over duurzaamheid, wat mijn moeder ook veel doet in haar werk, maar het is ook belangrijk om het uit te voeren en om mensen daarmee te kunnen inspireren.”

Een prachtig initiatief hier op de Loverense Hof!

“Ja! Als de feestdagen weer achter de rug zijn, liggen er van die kerstbomen langs de weg alsof het lijken zijn. Het zijn echte bomen die wel tien tot vijftien jaar oud zijn en die liggen daar dan afgedankt in de goot, zo triest. Wij zorgen ervoor dat een kerstboom niet enkel een verbruiksproduct is. Dat je er bijna een band mee opbouwt omdat het zo leuk is om ieder jaar weer dezelfde boom op te komen halen. Je moet er dan echt voor zorgen. En we merken dat mensen dat heel leuk vinden.”

Jullie zitten aan een rustige weg, in een piepklein dorpje. Weten de mensen jullie wel te vinden?

“Ja, verbazingwekkend goed! We maken helemaal geen reclame. We zijn ook heel klein begonnen, voor familie en vrienden. Het eerste jaar hadden we twintig bomen. Wisten wij veel, we vonden het ook allemaal reuze spannend. Maar juist omdat dit een heel kleine gemeenschap is, was er heel snel mond-tot-mondreclame. En als je vijf jaar geleden googelde op duurzame kerstboom, dan kwam je heel snel op onze website terecht. We kregen toen ook weleens mails vanuit Amsterdam en verder. Dan moesten we terugmailen: ‘Dat is niet zo duurzaam als je hier met je auto naartoe komt’. ”

Een kerstboom die een paar weken binnen heeft gestaan, is meestal niet in topconditie… Hoe peppen jullie die teruggebrachte bomen weer op?

“Bij terugkomst dompelen we ze allemaal eerst in een teil met water, zodat de kluit echt helemaal doordrenkt is. En dan laten we ze een paar dagen acclimatiseren in de stal. Daar is het best warm vanwege de paarden die daar staan, pas daarna gaan ze weer naar buiten. Ook verpotten we alle bomen bij terugkomst. Dan hebben ze meer ruimte om te groeien.”

Over hoeveel bomen gaat het eigenlijk?

“We hadden er vorig jaar 96 in de lease. En we hebben ook altijd wat in de opkweek, dus dáár staan nu honderd nieuwe, kleine boompjes.” (Wijst naar de kweektafels naast de stal.) “We hebben er ook nog een paar achter in de opkweek en er zijn er een paar die een jaartje overblijven, of die moeten eigenlijk met pensioen.”

Met pensioen? Hoe zit dat?

“Bomen die niet meer zo mooi zijn, gaan eerst nog een jaartje mee als buitenbeentje. Er is bijvoorbeeld een heel leuk initiatief van een straat in Den Bosch, die hebben altijd kerstbomen in de straat, die ze dan helemaal gaan versieren. Het maakt hun niet uit als ze een beetje scheef zijn of dat ze een beetje kaal zijn bovenin. Als die buitenbeentjes dan terugkomen, gaan ze met pensioen, dan planten we ze uit in ons voedselbos, dat we in 2020 gestart zijn.”

Meestal worden kerstbomen in de vollegrond opgekweekt, maar jullie kweken ze op in potten?

“Ja, dat werkt voor ons het beste. De hele kluit ontwikkelt zich dan in de pot. Als je de boom voor kerst uit de grond haalt (de bomen staan bij de Loverense Hof met pot en al in de grond, red.), dan hoef je niet van die dikke wortels door te steken en daardoor lijdt hij minder.”

Jullie hebben diverse soorten kerstbomen. Welke is jouw favoriet?

“Ik ben heel erg fan van de fraserspar, dat is een wat slankere kerstboom met dikke naalden die niet prikken. Het is niet zo’n dikkerd als de Nordmann. Je kunt hem heel mooi versieren, want hij heeft veel plek voor ballen en slingers. Hij doet het heel goed in de lease; hij groeit heel langzaam en blijft goed op maat. Daarnaast houdt hij zijn naalden goed vast.”

Wat vind je het allerleukst aan jullie bedrijf?

“Om dit met mijn familie samen te doen! De aanloop naar kerst is zo’n leuke tijd van het jaar, dan helpen mijn vader en drie zussen ook mee. Het is ook altijd veel gedoe, want we moeten het tussen ons werk in doen. Maar het is wel heel erg leuk om dit samen te doen!”

De Loverense Hof is kleinschalig en wil dat ook blijven. Wil je er ook een kerstboom leasen, dan kom je op de wachtlijst. www.loverensehof.nl