De winter is de ideale periode om een haag te planten. De heesters met kale wortel zijn in de winter volop verkrijgbaar.  Je kunt een haag aanplanten in een enkele rij, maar wil je een extra dichte, brede haag, kies dan een dubbele of zelfs driedubbele rij.

Driehoeksverband
Wanneer je kiest voor een driedubbele rij plant je het best in een driehoeksverband. Bij een (drie)dubbele rij plant je de planten wat verder uit elkaar dan wanneer je een haag kiest met één rij.
prunus-spinosa

Hoeveel planten?
Je hebt 4-5 planten nodig per meter haag bij een enkele rij (9 per 2 meter), 7 planten per meter voor een dubbele rij en 9 voor een driedubbele rij. Dit schema kun je aanhouden voor beuk (Fagus sylvatica), haagbeuk (Carpinus betula), veldaak (Acer campestre), liguster (Ligustrum), meidoorn (Crataegus monogyna) en sleedoorn (Prunus spinosa).
meidoorn haag

Buxus en Ilex crenata plant je dichter op elkaar, 7 stuks per meter bij een enkele rij. Coniferen als Thuja en Taxus kunnen wat verder uit elkaar, zo’n 3-4 stuks per meter (7 per 2 meter) bij een enkele rij.

ilex cranata
Haag planten
Graaf
een gleuf van ten minste 30 cm voor een haag van een rij, 60 cm voor een dubbele en 90 cm voor een driedubbele. Maak de grond goed los tot een diepte van 40 cm of dieper en verbeter de bodem indien nodig met compost (ongeveer 1/3 deel).

Span eventueel een draad als geleiding en plant het wortelgoed op gelijkmatige afstanden van elkaar. Spreid de wortels iets uit voor je het plantgat dichtmaakt. Druk de aarde stevig aan (niet aanstampen) en geef voldoende water.

Lees meer  Loofbomen snoeien

Storm
Wortelgoed met een hoogte van meer dan 60-80 cm kan, zolang het nog niet goed geworteld is, bij storm omvallen. Geef een haag die ‘op de wind’ staat wat extra steun door aan weerszijden draden te spannen.

Kijk hier voor meer tips bij het planten van een haag.

Wat je nog meer in de winter kunt doen? Klik hier.
gladiolen bollen