Hagen zijn bijzonder bruikbaar om je tuin mee vorm te geven, juist omdat ze in zoveel soorten en maten verkrijgbaar zijn. Je kunt er privacy mee creëren, je tuin in kamers onderverdelen, er borders en perken mee omranden of er prachtige patronen mee aanleggen. In najaar en winter kun je veel soorten uitstekend aanplanten.

Voor de tuin zijn hagen eigenlijk multi-inzetbare groene bouwelementen, waar je alle kanten mee uitkunt. Een paar suggesties:

1. Hoge hagen zijn zeer geschikt om je tuin af te grenzen en privacy te creëren. Haagbeuk groeit redelijk snel, maar verliest wel zijn blad. Bij beuk blijft het goudbruine blad ’s winters aan, totdat de planten in de lente opnieuw uitlopen. Wil je een wintergroene haag, dan is taxus daar prachtig voor mits je over een flinke portie geduld beschikt. Wil je liever een snelle groeier, kies dan bijvoorbeeld voor coniferen of laurierkers, of gebruik draadschermen waartegen je klimop laat groeien.

2. Middelhoge tot hoge hagen zijn weer heel geschikt om je tuin in verschillende kamers verdelen. Door verschillende haagblokken met wat tussenruimte van elkaar te plaatsen kun je ook doorkijkjes maken. Geschikt voor middelhoge hagen zijn taxus, liguster en groene of rode beuk. Ook buxus is bruikbaar, maar vraag bij de kweker dan om een cultivar die wat sterker groeit.

3. Lage haagjes zijn bruikbaar om je border, rozentuin of moestuin te omranden. Zo blijven je planten mooi binnenboord en vangen ze boven de ‘groene plint’ alle aandacht. Met lage haagjes kun je ook prachtige patronen creëren. Meestal wordt buxus gebruikt, maar je kunt ook kiezen voor Lonicera nitida en Ilex crenata die eveneens wintergroen blijven.


Planttijd
• Wintergroene soorten plant je het best in september/oktober of in april. Soorten die in pot gekweekt zijn kun je ook tijdens het groeiseizoen planten, mits je voldoende water geeft.
• Bladverliezende soorten plant je het best in hun rustseizoen, als het blad afgevallen is. Tussen november en half maart zijn ze verkrijgbaar uit de volle grond.