Wortelgoed met kale wortel of blote wortel zijn allemaal termen voor hetzelfde: heesters die verkocht worden zonder pot of kluit. Ze zijn een stuk goedkoper dan kluit- of potplanten en in de winter op veel plaatsen verkrijgbaar. Je kunt ze de hele winter planten.

Planten kan de hele winter, behalve als het vriest, erg drassig is of gesneeuwd heeft. Graaf een gleuf van ten minste 30 cm voor een haag van een rij, 60 cm voor een dubbele en 90 cm voor een driedubbele. Maak de grond goed los tot een diepte van 40 cm of dieper en verbeter de bodem indien nodig met compost (ongeveer 1/3 deel). Span eventueel een draad als geleiding en plant het wortelgoed op gelijkmatige afstanden van elkaar uit volgens het schema.

Spreid de wortels iets uit voor je het plantgat dichtmaakt. Druk de aarde stevig aan (niet aanstampen) en geef voldoende water. Wortelgoed met een lengte van meer dan 60-80 cm kan, zolang het nog niet goed geworteld is, bij storm omvallen. Geef een haag die ‘op de wind’ staat wat extra steun door aan weerszijden draden te spannen.

hagen planten

Lees het hele verhaal in Tuinseizoen november/december 2016.

Lees meer  8 Tips voor botanische tulpen