Groenblijvende én bladverliezende hagen, zoals taxus, buxus, liguster, haagbeuk en beuk snoei je in september voor de laatste keer.

Waarom hagen snoeien in september?

Snoeien in september zorgt ervoor dat de hagen mooi strak de winter ingaan. Want het groeiseizoen is voorbij en de haag groeit komende maanden vrijwel niet meer.

Welke hagen snoei je in de nazomer?
1. Taxus
Taxus baccata kan elk moment van het jaar gesnoeid worden, zolang het maar niet vriest.  Als je het superstrak wilt houden, span dan een hulpdraad als geleiding.

Hagen snoeien in september

2. Haagbeuk en beuk
Haagbeuk (Carpinus betulus) en beuk (Fagus sylvatica) maken twee groeispurten door tijdens het groeiseizoen. Eerst in het voorjaar en dan nog een keer in de zomer. Het best snoei je de haag na elke groeispurt terug: in juni en nogmaals in september. Snoei de hagen bij voorkeur net boven een bladpaar en snoei ze voor het blad verkleurt. De snoeiwonden zijn dan genezen voordat de winter serieus zijn intrede doet.

Let op! Snoei een haagbeuk niet in het (vroege) voorjaar, want dan kan hij gaan ‘bloeden’ (sap lekken).

Hagen snoeien in september

Links Haagbeuk, rechts Beuk

3. Buxus, liguster en laurierkers
Buxus (Buxus sempervirens), laurierkers (Prunus lusitanica) en liguster (Ligustrum) snoei je ook bij voorkeur minimaal twee keer per jaar, in juni en september. Vaker mag bij deze soorten ook. De haag wordt het dichtst als je hem regelmatig licht snoeit.

Let op! Snoei niet meer na eind september. Het jonge, zachte blad kan dan gemakkelijk vorstschade oplopen, waarna het bruin verkleurt.

Hagen snoeien in september

Van links naar rechts: Buxus, Liguster, Laurierkers

 

Lees meer  Tips voor wintersnoei