Het voorjaar met zijn frisse groen en bloesems ligt inmiddels achter ons, maar ook de tuin in juli heeft véél te bieden. Wat dacht je van doorbloeiende heesterrozen en zomerbloeiende bolgewassen, met hun vaak exotisch ogende bloemen? Sommige planten genieten van de zinderende zon, zij kunnen deze maand (hopelijk) hun hart ophalen.
Geen rozenparfum uit een flesje kan op tegen het heerlijke zoete aroma dat deze uitbundig bloeiende heesterrozen verspreiden. Dicht bij het terras of op een plek waar je vaak langskomt, geniet je optimaal van de rozengeur.
Een rijke bloei met steeds weer nieuwe, heerlijk geurende bloemen in zalmoranje, wat wil je nog meer? De Rosa ‘Bonita Renaissance’ heesterrozen combineert dit alles met glimmende, donkergroene bladeren. Geschikt als heester en als klimmer.
Niet veel rozen hebben zo’n bijzondere kleur als deze heesterrozen! De purperviolette bloemen staan in trossen en zijn halfgevuld, het witte centrum maakt ze extra sprekend. Ook in lichte schaduw zal deze gezonde roos goed bloeien.
Deze ijzersterke heesterrozen is veel charmanter dan de naam doet vermoeden. Weliswaar is de groeiwijze van deze rugosa-roos wat grof, maar de grote, weelderige bloemen maken dat helemaal goed. En wat geuren ze intens zoet! De donkerrode bottels vormen een bonus. Omdat deze roos lang door blijft bloeien, zie je vanaf begin augustus tegelijkertijd bloemen én bottels aan de struik.
Teveel zonnebaden is voor mensen én de meeste planten niet goed, maar sommige kunnen er geen genoeg van krijgen. Deze planten gedijen het best op een zonnige en warme plek.
De buisvormige bloemen maaken deze eenjarige zomerbloeier bijzonder mooi, vooral ook in combinatie met de fijne bladeren. Een perfecte bijen- en vlinderplant, want de bloemen zijn rijk aan zowel nectar als stuifmeel. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen voor een extra rijke bloei.
Zijn stekelige karakter moet je op de koop toe nemen, maar wat een opvallende verschijning is dit! De (stekelige) schutbladen rondom de bloemhoofden lijken wel blauwpaars licht uit te stralen en doen haast onaards aan. De forse bloemhoofden staan op stevige stengels, ze hebben geen steun nodig.
Dit lage, zodenvormende en wintergroene halfheestertje staat mooi vooraan in de border. Ook is hij geschikt voor potten en bakken, waar hij dan fraai over de rand zal groeien. Zelfs op droge grond bloeit het zonneroosje uitbundig. Plant hem sowieso op goed doorlatende grond, die bij voorkeur kalkrijk is. Helaas is dit plantje niet helemaal winterhard, dek hem daarom af bij strenge vorst.
De grijsgroene, ingesneden bladeren van deze vaste plant doen aan een distel denken, net als de grote bloemen. En net als een distel wordt de centaurie – zoals deze korenbloem ook wel wordt genoemd – goed bezocht door bijen en hommels. Kan tegen droge grond, als deze maar niet te arm is.
De bloemen doen denken aan een stokroos, de groeiwijze lijkt op die van heemst. Deze sterke, gezonde vaste plant is dan ook een kruising van die twee en bovendien volledig winterhard. En dan die prachtige bloemen in zachtgeel met een snufje lila! Een aanrader voor wie ruimte heeft, want de plant groeit niet alleen flink in de hoogte, maar ook in de breedte.
Weinig klimplanten hebben zo’n exotisch ogende bloemen als de passiebloem! In een warme zomer is er kans op mooie, oranje vruchten die echter niet veel smaak hebben. Geef deze krachtige klimmer liefst een beschutte plek. Bij strenge vorst kan de plant bevriezen, hoewel hij vaak vanuit de grond weer uitloopt.
De opgaande bloeiaren van Verbascum ‘Jackie’ vormen mooie verticale accenten in de border of in een pot. Deze kortlevende plant zaait zich spontaan uit. Wil je extra lange bloei, knip dan de uitgebloeide stengels tijdig af, zodat de plant juist géén zaad maakt. Goed bestand tegen droogte.
Het eerste jaar maakt deze tweejarige plant een bladrozet van grote, grijsgroene bladeren, een jaar later volgen de bloeiaren met hun typische (maar niet per se lekkere) geur.
Deze mediterrane plant combineert lila bloemkransen met wollige, behaarde stengels en bladeren. Geschikt voor arme zandgrond of als kuipplant. Matig winterhard.
Veel zomerbloeiende bollen (en knollen) zijn niet bestand tegen vorst, deze moet je droog en vorstvrij overwinteren om ze in april-mei weer uit te planten. Hoe dan ook, ze geven je zomerborder beslist extra charme!
De grootbloemige dahlia’s uit de serie ‘XXL Aztec’ zijn verkrijgbaar in allerlei bloeitinten. Door de compacte vorm doet deze het ook goed in een pot.
Op een zonnig, warm plekje is deze sierui op zijn best. De roodpaarse trommelstokjes steken mooi af tegen de lichte bloeiaren van Stipa tenuissima, ofwel fijn vedergras (foto). Bijen zijn gek op de bloemen. Van dit bolgewas krijg je er vanzelf steeds meer, want ze zaaien zich gestaag uit.
Veel verfijnder én makkelijker dan grootbloemige lelies, is deze selectie van de Turkse lelie. De hoge bloeistengels vormen een blikvanger in de border en geuren bovendien heerlijk.
Kan je zomerborder wat extra pit gebruiken? Dan zit je met Crocosmia ‘Lucifer’ goed; zijn felrode bloeitint is bijna fluorescerend! Ook de kleine zaadbolletjes zijn erg decoratief.
In tegenstelling tot dahlia’s met gevulde bloemen, trekt deze beauty wél veel bijen aan! De bloemen staan prachtig in een boeket, maar zijn helaas wat minder lang houdbaar.
Foto’s: iBulb, iVerde/Roses4Gardens/Perennial Power, Shutterstock
Laat een reactie achter