Met de moderne focus op siergrassen en vaste planten worden bomen en heesters nog wel eens vergeten. Zonde, want met hun opgaande takken zorgen ze voor een verrassend ruimtelijk effect, om nog maar niet gesproken te hebben over de schitterende bessen, bladvormen en herfstverkleuringen! Na de bladval beginnen bomen en heesters aan hun rustperiode: de perfecte tijd om ze aan te planten.
Een fraaie boom is een blikvanger van jewelste. Eén flinke struik of boom geeft al een opmerkelijk ruimtelijk effect: de omhoog groeiende takken zorgen voor een ‘dak’ in de tuin, waardoor de lucht boven jouw lapje grond opeens deel gaat uitmaken van de tuin zelf. Waarvoor je ook kiest, een kleine heester of een royale boom, met de jaren worden ze alleen maar mooier. Dus wacht niet langer en verover ook de hoogte van je tuin: plant nu een boom of heester voor jarenlang plezier. Immers, the sky is the limit!
Voor iedere tuin, groot of klein, is wel een blikvangende heester te vinden. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs een groenblijvende heester te zijn, een heester kan op meerdere manieren aantrekkelijk zijn: door zijn vorm, het oogstrelende blad, de mooie schors, opvallende bessen of geurende bloemen. Soorten die in deze categorieën vallen, zijn Magnolia’s, Camelia’s of seringen. Maar ook fruitbomen, met zowel lentebloesem als eetbare vruchten. Bij het toepassen van verschillende heesters in de tuin, kan het interessant zijn om te kijken naar het piekmoment van de diverse soorten. Zo komen in het late voorjaar de rododendrons massaal in bloei, met bloemen in allerlei kleuren, die variëren van dieprood en oranje tot geel en wit. Aan het eind van de zomer zorgen hortensia’s met hun grote ronde bloemschermen in allerlei tinten tussen roze en blauw voor het nodige spektakel. Bij sommige heesters is het de bladkleur die voor een bepaalde periode voor vuurwerk zorgt. Een fraai voorbeeld hiervan is Pieris ‘Forest Flame’, waarvan de jonge scheuten met hun vuurrode blad in het voorjaar het effect hebben alsof de struiken in brand staan. Als ze in jouw ontwerp passen, hoef je er niet over in te zitten dat ze slechts een paar weken op hun mooist zijn, want in de resterende periode dienen ze dan als ruggengraat in de tuin.
Heesters die het hele jaar een aantrekkelijke uitstraling hebben, zijn van onschatbare waarde. Een soort met mooi altijdgroen blad staat in ieder seizoen garant voor een fraai tuinbeeld. Zo heeft de sterke, groenblijvende sneeuwbal (Viburnum davidii) attractieve ovale bladeren, maar daar blijft het niet bij. De twijgen waaraan het blad zit, zijn in een jong stadium rood van kleur. In het voorjaar heeft hij witte bloemen en in de winter blauwe bessen. Ook bontbladige heesters (terug van weggeweest!) zijn een fijne toevoeging als je op zoek bent naar het hele jaar spanning in de border. Zoals struikveronica Hebe x franciscana ‘Variegata’, die in de zomer fraaie lila bloemen produceert, die prachtig contrasteren met het bonte blad. Duivelswandelstok Aralia elata ‘Aureovariegata’ fungeert in een lange border als blikvanger en laat schitterende herfstverkleuringen zien. Ga je een mediterraan accent niet uit de weg, dan is Yucca gloriosa ‘Variegata’ een mooie, bonte variant op de gewone palmlelie. Houd je van dit soort planten, met sterke vormen die de aandacht op zich vestigen, dan is de Fatsia japonica ook interessant. Deze exotische en opvallende plant is vooral bekend als kamerplant, maar gedijt ook prima in beschutte (stads)tuinen. Plant dergelijke planten met mate aan, dan komen ze het best tot hun recht.
Na het blad afvallen van het blad, begint voor bomen en heesters de winterrust. Dit is het perfecte moment om ze aan te planten: zo’n verhuizing is immers een ingrijpende operatie. De boom of heester moet opnieuw aanslaan en haarwortels vormen om al het water aan te kunnen voeren, dat in het groeiseizoen door de bladeren verdampt wordt. Na de bladval verbruikt een boom of heester nauwelijks water meer en heeft hij dus veel minder te lijden van het verplanten. Bovendien is de grond in het najaar vochtig en de boom heeft nog een paar maanden de tijd om nieuwe wortels te vormen, wat de kans op succes het grootst maakt. Bomen en heesters worden nu uit de volle grond geleverd, waarbij de kluit bijeengehouden wordt in een juten lap. Deze zijn vaak voordeliger in aanschaf dan in pot gekweekte exemplaren: des te meer reden om nu aan de slag te gaan.
* Kies een dag uit dat het niet vriest en er geen vorst in de grond zit.
* Laat de kluit nooit uitdrogen nadat hij op de kwekerij uit de grond is gehaald. Leg hem niet in de wind, vorst of zon, laat hem ingepakt en houd de kluit licht vochtig, en plant de boom of heester het liefst dezelfde dag. Lukt het niet om meteen te planten, kuil de wortelkluit dan tijdelijk in: daarvoor hoef je geen kuil te graven, gewoon wat grond er overheen scheppen en watergeven is genoeg.
* Probeer de boom of heester eerst op verschillende plaatsen in de tuin uit, voordat je hem uitplant. Als je drie of meer heesters van dezelfde soort gebruikt, pas ze dan toe als verbindend element in de tuin. Zet in ieder tuindeel één exemplaar, zodat er door die planten een link tussen de tuindelen ontstaat.
* Geef direct na aanplant ruim water.
* Geef tijdens het groeiseizoen, als de boom in blad staat, de eerste twee jaar zo’n twee tot drie keer per week water, ook als het regent. Groenblijvende bomen en naaldbomen verdampen ook water in de winter en hebben het hele jaar door vocht nodig.
Laat een reactie achter