Helleborus is subtiel en overweldigend tegelijk. Niet omdat hij nu zulk in het oog springend blad heeft, of omdat hij je van verre tegemoet schittert met fel gekleurde bloemen. De reden waarom deze plant opvalt, zit hem in de details: de bloemen zijn immers van een pure, geraffineerde schoonheid. Om volledig van ze te kunnen genieten, plant je ze het beste tegen een lichte helling. De bloemen laten hun hoofdjes namelijk hangen om zich te beschermen tegen koude voorjaarsregens en laat het nu juist de binnenkant zijn die tot de verbeelding spreekt! En om nu steeds op de grond te moeten gaan liggen…

1 Helleborus argutifolius
Vrij hoge, wintergroene Helleborus met fris groene, knikkende bloemen.

2 H. x hybridus ’Ashwood Double’
Een vorm uit de stal van de Ashwood Nurseries in Engeland; u vindt ze ook onder de naam Ashwood Garden Hybrids. Deze donkere, dubbele bloem is een nakomeling van veel verschillende soorten.

3 H. niger
Zijn Nederlandse naam kerstroos suggereert dat hij eind december bloeit, maar dat is doorgaans niet het geval.

4 H. x sternii ’Boughton Group’
Een kruising tussen H. argutifolius en H. lividus. Deze kruising heeft fraaie groen-wit met roze bloemen.

5 H. foetidus
Dankt zijn onaantrekkelijke Nederlandse naam ‘stinkend nieskruid’ vooral aan zijn bladeren; die ruiken onaangenaam wanneer ze worden gekneusd.

6 H. x hybridus ’Ashwood Garden’
Van dezelfde Ashwood Nurseries. Nogal losbandig, want komt uit zaad nooit exact hetzelfde terug. Wie weet kweek je je eigen cultivar?