Naast de talloze lentebolletjes bestaan er ook herfstbloeiende bolgewassen. De bekendste zijn herfstkrokussen, herfsttijloos en herfstcyclamen: allemaal leuke bloeiers, waarmee je de najaarstuin een extra oppepper geeft!

Herfstkrokussen en herfsttijloos (Colchicum) koop je in augustus/september als droge bolletjes. Je kunt ze direct planten, waarna ze nog hetzelfde jaar bloeien.

• Geef Colchicum een zonnige plek tussen de andere borderplanten; volgend jaar komt hij dan weer terug. Je kunt hem ook eerst als droogbloeier op de tuintafel leggen en na de bloei uitplanten. Colchicum is wel giftig, als je kleine kinderen hebt kun je beter voor herfstkrokussen kiezen.

• Herfstkrokussen doen het goed op een plaats waar de grond ’s zomers lekker warm is. Afhankelijk van de soort bloeien ze tussen augustus/september en december. Crocus speciosus is de bekendste, deze komt heel goed terug en is niet duur, dus je kunt er lekker veel planten voor een goed effect. Crocus goulimyi en Crocus laevigatus zijn ook mooie herfstkrokussen, maar schaarser en duurder; die kun je bestellen bij gespecialiseerde bollenkwekers.

• Cyclamen hederifolium is de herfstcyclaam voor de tuin; je vindt hem bij de bollen of al opgepot bij de vaste planten. Hij is kleiner dan de ‘patiocyclamen’ voor potten, maar wel beter winterhard. Plant ze in de halfschaduw, op grond met wat kalk erdoor.

Lees meer  Laurier in de tuin