In de herfst zijn er genoeg potplanten met een mooie herfstkleur waarmee je je terras gezellig kunt aankleden! Ben je er na verloop van tijd op uitgekeken? Geef ze dan een plekje in de border.

1. Siergrassen voor karakter

Siergrassen kunnen niet alleen in de tuin maar ook op het terras een luchtig effect geven. Het mooist is om een aantal grassen van verschillende hoogte bij elkaar te zetten, zoals hier het vedergras Stipa tenuissima ’Ponytails’ (op de voorgrond) en het pampasgras Cortaderia selloana ’Pumila’ (achteraan).

Herfstkleur op het terras met siergrassen

In de tuin

Stipa tenuissima ’Ponytails’
zon * goed doorlatende grond * hoogte 80 cm
Cortaderia selloana ’Pumila’
zon * goed doorlatende grond * hoogte 150 cm

2. Skimmia voor kleur

Skimmia heeft dan wel de naam oubollig te zijn, maar bij welke plant heb je zó lang plezier van de bloeiwijzen? Skimmia japonica ’Rubella’ geeft al vanaf het najaar een schitterende herfstkleur door de donkerrode bloempluimen-in-knop die pas in april open gaan. Heb je liever mooie rode bessen, kies dan voor Skimmia japonica subsp. reevesiana.

Herfstkleur op het terras met skimmia

In de tuin

Halfschaduw * humusrijke grond * hoogte 1 m

3. Echte herfstkleur met bergthee 

Als je het over herfstkleur hebt, mag bergthee niet ontbreken! In het najaar is de wintergroene Gaultheria procumbens (bergthee) overladen met felrode bessen. Ze steken mooi af tegen de donkergroene blaadjes die ’s winters een roodbruine tint krijgen. Dit kleine bodembedekkende struikje staat mooi op de tuintafel; zet er bij voorkeur enkele bij elkaar in een schaal of rieten mand. In de tuin maakt dit plantje ondergrondse uitlopers waardoor hij zich – als de omstandigheden goed zijn – kan uitbreiden.

Lees meer  Kleur op het terras

bergthee: mooie herfstkleur op het terras

In de tuin

Halfschaduw-schaduw * losse, humusrijke, zure grond * hoogte 15 cm

4. Hemelse bamboe

Alleen al voor de naam zou je zo’n hemelse bamboe (Nandina domestica ’Fire Power’) op je terras willen hebben! Het gaat hier overigens niet om een bamboe, maar om een compact half-wintergroen struikje, waarvan de mooie groene bladeren bij kou purperrood verkleuren. In de zomer verschijnen de kleine witte bloempjes, en in een warme zomer heb je vervolgens nog kans op rode bessen.

Hemelse bamboe: mooie herfstkleur

In de tuin

Zonnig en beschut * goede, niet te droge grond * hoogte 1,5 m

5. Leucothoe voor nog meer herfstkleur

Houd je van bont, dan is Leucothoe fontanesiana ’Rainbow’ een goede keuze. Dit bladhoudende struikje met elegant overhangende twijgen valt op door zijn roze, gele, oranje en groen getinte bladeren.

Leucothoe: bijzondere herfstkleur

Lees hier meer over Leucothoe.

Tip Staan je potplanten op een overdekt terras of onder de terrasoverkapping? Zorg dan dat de planten ’s winters niet uitdrogen.