Eind zomer of begin herfst staan ze er opeens, meestal na een verkwikkend buitje: herfstkrokussen en herfsttijloos. Beide bolgewassen bloeien pas in de herfst, terwijl het blad meestal al in de lente verschijnt.

Veel soorten doen het uitstekend in de tuin, zoals Colchicum autumnale, de inheemse lilaroze herfsttijloos. Plant hem eens tussen een groep tuingeraniums, zodat zijn forse voorjaarsblad minder opvalt als dit rond mei/juni afsterft.

Giftig
Een nadeel van Colchicum is zijn giftigheid. Dan zijn herfstkrokussen toch onschuldiger en minstens zo effectief, zeker in een flinke groep. Zet ze tussen lage bodembedekkers als Sedum ’Bertram Anderson’ en Heuchera, die de bloemen extra steun geven tegen omwaaien.

Crocus speciosus is goed verkrijgbaar, niet duur en bovendien een van de gemakkelijkste. Ook de saffraankrokus (Crocus sativus), waarvan de rode stempels tot saffraandraadjes worden gedroogd, is hier te koop, maar die heeft echt een warme standplaats nodig om opnieuw tot bloei te komen.

Aanplanten
Al deze verrassende herfstbollen kun je nu aanplanten, dan bloeien ze nog dit jaar! Gespecialiseerde kwekers hebben vaak nog meer soorten op voorraad.

Lees meer  5 Laatste winterklusjes