Wilde herfsttijloos (Colchicum autumnale) wordt vaak verward met herfstkrokus en dat is niet zo vreemd, want ze lijken erg op elkaar. Het verschil is wel dat herfsttijloos giftig is en de onschuldige herfstkrokus niet.

Herfsttijloos brengt na de zomer bescheiden kleur en kun je tot in oktober in Zuid-Limburg in de natuur tegenkomen. Vooral in beekdalen en uiterwaarden; dat verraadt meteen zijn voorkeur voor vochtige grond.

Herfsttijloos in de tuin
Veel soorten doen het uitstekend in de tuin, zoals Colchicum autumnale, de inheemse lilaroze herfsttijloos. Plant hem eens tussen een groep tuingeraniums, zodat zijn forse voorjaarsblad minder opvalt als dit rond mei/juni afsterft.

herfsttijloos--shutterstock
Bol planten
Het bolgewas kun je nog voor de winter in de grond poten. Het liefst voor de vorst invalt.

Giftig
Een nadeel van Colchicum is zijn giftigheid. Dan zijn herfstkrokussen toch onschuldiger en minstens zo effectief, zeker in een flinke groep. Zet ze tussen lage bodembedekkers als Sedum ’Bertram Anderson’ en Heuchera, die de bloemen extra steun geven tegen omwaaien.

herfsttijloos-shutterstock-
Beschermd
Mocht je de tere bloempjes tegenkomen, laat ze dan vooral met rust. Vanwege hun status ‘zeldzaam’ zijn ze wettelijk beschermd.

Wil jij de bol in je tuin planten? Klik hier voor tips