Snoeien is een belangrijke tuinklus die je ieder jaar, of soms zelfs twee keer in het jaar doet. Maar kun je nu beter kiezen voor een snoeischaar of (elektrische) heggenschaar? Wij geven wat tips!

Snoeischaar
Gebruik een snoeischaar als je veel controle over je snoeiwerk wilt hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval bij snoeivormen die je heel precies wilt bijwerken. Ook bij grootbladige hagen, zoals laurierkers of hulst, is het belangrijk om precies te kunnen knippen. Gebruik je hiervoor groter gereedschap, dan loop je de kans dat je de bladeren doormidden knipt. Die worden dan bruin en dat is een lelijk gezicht.

hagen snoeien

Heggenschaar
Gebruik een heggenschaar voor kleinbladige hagen, zoals buxus of liguster. Het langere snijblad van een heggenschaar maakt dat het snoeiwerk sneller gaat. Bovendien is het makkelijker om de haag recht te snoeien. Zorg er wel voor dat je de schaar goed evenwijdig houdt aan het te snoeien oppervlak, want anders krijg je snel een golvend oppervlak.

electrische-heggenschaar---

Elektrische heggenschaar
Gebruik een elektrische heggenschaar voor grote hagen met fijn tot zeer fijn blad. Deze spaart tijd en geeft het strakste resultaat. Zeer fijnbladige hagen, zoals taxus of conifeer, hebben vrijwel geen last van bruin wordende toppen en lopen snel weer uit met frisgroen loof. Snoei met niet te grote, vegende bewegingen langs het oppervlak (niet duwen!) en controleer tussendoor regelmatig of je nog recht snoeit.

Lees meer  Herfstbloeiende bolgewassen