Tijdens een mooie zomerdag is het een ontzettend leuk idee om een tuinfeest te organiseren. Wat heb je daarvoor nodig? Een goede voorbereiding is het halve werk. Vervolgens zorg je samen met je gasten voor een fantastische fuif met veel gezelligheid. Hieronder een aantal tips voor een geslaagd tuinfeest.

Uitnodigingen versturen

Begin bij het begin: wat voor soort tuinfeest moet het worden? Hoeveel en welke mensen wil je uitnodigen? Komen er ook kinderen? Begin je al in de middag of is het feestje alleen in de avond? Prik een datum en stuur je familie en/of vrienden een feestelijke uitnodiging. Zorg dat je buren ook op de hoogte zijn en houd rekening met ze, zodat zij niet onnodig verrast worden en zich gaan ergeren aan eventuele geluidsoverlast. Verder is het ook slim om vooraf te informeren of er gasten zijn die willen blijven logeren.

Tuinmeubilair en versiering

Zorg voor voldoende tafels en stoelen. Hiervoor kun je je tuinmeubels gebruiken, inclusief leuke kussentjes. Vul dit eventueel aan met statafels, barkrukken, picknickkleden en picknicktafels. Houd rekening met het weer en zet bijvoorbeeld ook een partytent op. Dat geeft bescherming tegen de zon, de regen en wind. Leg ook wat dekentjes neer voor als het later op de avond wat afkoelt. Met leuke slingers, bloemen, servetten, tafellakens, tuinverlichting andere versiering creëer je een feestelijke sfeer in je tuin. Denk ook aan parasols, een vuurkorf, fakkels, ballonnen, lampionnen en vlaggetjes.

Hapjes en drankjes

Voor het inkopen van eten en drinken voor je tuinfeest of barbecue is het slim om na te gaan wat de smaak van je gasten is. Wat drinken ze graag? En wellicht heb je vrienden die vegetariër zijn of een voedselallergie hebben. Zorg dat er eten en drinken is voor iedereen.  Koop voldoende eten en drinken in, want je kunt beter teveel in huis halen dan te weinig. Maak van tevoren wat lekkere traktaties klaar, zoals spiesjes met stukjes fruit. Zo hoef je op de avond zelf minder te doen en kun  je meer genieten van het feest.  Op een tuinfeest is het altijd leuk om de barbecue aan te zetten. Zet een goede elektrische barbecue neer. Eentje die groot genoeg is voor het aantal gasten op je feest. Je kunt je eigen servies en bestek gebruiken of wegwerpmaterialen kopen, dat scheelt je weer opruimwerk.

Muziek

Muziek brengt mensen in de juiste stemming en er zijn vaak wel gasten bij die zin hebben om te dansen. Zoek bijvoorbeeld een kant-en-klare afspeellijst met zomerhits op via Spotify en zorg voor een goede opstelling van je apparatuur. Ook kun je een dj inhuren.

Vermaak en spelletjes

Meestal vermaken de gasten zichzelf goed, maar om je tuinfeest net dat beetje extra te geven kun je zorgen voor wat activiteiten. Organiseer bijvoorbeeld een quiz of zorg voor spelletjes als er kinderen bij zijn. Je kunt een opblaasbadje neerzetten voor de kleintjes of wat waterpistooltjes uitdelen.

Besparen op de kosten

Voor de lampen, de elektrische barbecue en muziek, heb je energie nodig. Zorg er dus voor dat je genoeg stopcontacten in de tuin hebt, zodat je alles tegelijk kunt gebruiken. Omdat je in de zomer zowel buiten als binnen energie verbruikt, is het een idee om te kijken of de energiekosten lager kunnen. Dit doe je eenvoudig en snel met een energievergelijker. Door over te stappen naar een andere leverancier kan je wellicht kosten besparen. Natuurlijk kun je al het eten zelf maken en kopen, het is ook mogelijk om te vragen of alle gasten een gerecht kunnen meenemen. Zo bespaar je én op de kosten én er zal een veelzijdigheid aan gerechten te vinden zijn op jouw tuinfeest.