Hibiscus ofwel de altheastruik kan tot in oktober prachtige bloemen geven. Daarvoor kun je hem het beste in het vroege voorjaar (maart) je hibiscus snoeien. 

Jaarlijkse onderhoudssnoei 

Geef je Hibiscus syriacus (altheastruik) ieder jaar rond maart een lichte snoei. Knip daarbij om te beginnen dode en zwakke takken weg en snoei naar binnen groeiende takken helemaal weg. Hiermee voorkom je dat deze takken uiteindelijk andere takken kruisen; als deze langs elkaar gaan schuren, beschadigt dit de bast. Knip daarom bij  kruisende takken er altijd één weg, uiteraard de zwakste tak of de tak die het minst bijdraagt aan een mooie groeivorm.

Snoeien om de groei te beperken

Wanneer je hibiscus te groot wordt, is het prima om hem bij de jaarlijkse snoei in maart eens stevig terug te knippen tot de gewenste hoogte. Omdat de struik op eenjarig hout bloeit, zal hij diezelfde zomer alsnog prachtige bloemen geven.

hibiscus, snoeien, tuinseizoen

 

Help, mijn hibiscus bloeit niet goed meer

Valt je op dat je hibiscus veel minder bloemen produceert dan de afgelopen jaren? Dan is het tijd voor een verjongingssnoei:

  • Snoei de hibiscus tot zo’n 30 cm boven de grond.
  • Knip zijtakken terug tot twee à drie knoppen.
  • Bemest de struik na het snoeien.
  • Zorg dat hij in het voorjaar voldoende water krijgt zodat je hibiscus weer mooi uitgroeit.

Eind februari is de beste periode om dit te doen, zodat de plant in het groeiseizoen direct weer mooi uit kan groeien. Vriest het eind februari nog? Stel dan het snoeien liever uit; bij vorst bestaat de kans dat snoeiwonden bevriezen en daardoor niet helen.

Lees meer  Siergrassen afknippen

Zorg voor een  scherpe, schone snoeischaar

Gladde snoeiwonden helen beter dan wonden met rafelige randen. Slijp daarom regelmatig de bladen van je snoeigereedschap en ontsmet deze iedere keer vóór gebruik, bijvoorbeeld met brandspiritus of met een sopje van warm water en soda.

Snoei eind maart ook rozen en eind maart/begin april hortensia’s.

Bekijk hier meer tuinklusjes voor maart!