Tweejarigen zaai je in juni en juli. Als je dit jaar tweejarigen zaait, geniet je volgend jaar van schitterende bloemen! Zaai je tweejarigen in 3 stappen!

Stap 1. Zaaien in potjes
Grote zaden zaai je liefst individueel in potjes. Dat zal met het fijne zaad van bijvoorbeeld vingerhoedskruid of IJslandse papavers niet gaan. Die zaai je dun in een grotere bak en moet je later misschien verspenen. Zet ze buiten of in de kas op een lichte, beschutte plek, maar houd ze uit de zon.

Stap 2. Niet te warm
Sommige soorten kiemen al na tien dagen, andere doen er iets langer over. Houd de aarde vochtig en pas op voor slakken. Zodra de zaailingen opkomen,  let er dan op dat ze niet te warm staan. Als ze in een kas staan, lucht dan voldoende.

Stap 3. Verspenen en verplanten
Als je de zaden in individuele potjes hebt gezaaid of de zaailingen die een zaaibed delen voldoende groeiruimte hebben, dan is het niet nodig om ze tussentijds te verspenen. Verplant ze in het najaar naar hun uiteindelijke plek in de border, gewoon in de vollegrond of, als je er de ruimte voor hebt, in een plantbedje waar ze alle ruimte hebben om zich nog iets verder te ontwikkelen. Plant je ze direct in de border, zorg er dan voor dat ze niet worden overwoekerd door andere (vaste) planten en knip deze wat terug.

Bekijk hier welke tweejarigen je in juni of juli zaait.

Lees meer  Vrolijk je balkon op met mooie balkonplanten