Voordat je begint met de aanleg van het terras en de verdere tuin is het belangrijk om een verlichtingsplan te maken. Dat voorkomt dat je later de tuin weer overhoop moet halen. Met deze 9 stappen maak je heel eenvoudig je eigen verlichtingsplan voor je tuin.

Stap 1. Zet – om in een bestaande tuin een goed beeld te krijgen van het beoogde verlichtingsplan – ’s avonds waxinelichtjes neer op de plekken waar je een lichtbron wilt hebben. Bekijk ook met een zaklamp welk lichteffect het mooiste is. Bekijk het geheel zowel vanuit de woonkamer als vanaf het terras.

Stap 2. Het mooiste effect ontstaat door het contrast tussen licht en donker. Breng daarom niet te veel verlichting aan; het is beter om de tuin hier en daar wat uit te lichten.

Stap 3. Bedenk goed welke sfeer je wil bereiken. De kleur van het licht speelt hierbij een belangrijke rol: geel licht geeft een romantisch, warm effect terwijl wit licht modern oogt.

Stap 4. Een ruimtelijk effect ontstaat door achterin de tuin een lichtpunt te plaatsen.

Stap 5. Door met een grondspot een mooie boom, bamboe of vrijstaande heester uit te lichten, ontstaat zowel in de zomer als in de winter een sprookjesachtig effect.

Stap 6. Plaats lampen zó dat ze niet verblindend werken. Houd hierbij rekening met de plek van waaruit je ’s avonds de tuin in kijkt.

Stap 7. Zorg dat de buren geen overlast van je tuinverlichting ondervinden. Let er bijvoorbeeld op dat spots niet tot in hún tuin schijnen.

Stap 8. Verdeel de tuinverlichting in zones, bijvoorbeeld in functionele verlichting, accentverlichting en sfeerverlichting. Sluit elke zone aan op aparte lichtcircuits die je afzonderlijk met een schakelaar aan en uit kunt doen.

Stap 9. Teken na aanleg de definitieve ligging van de kabels in op het verlichtingsplan. Bewaar het verlichtingsplan om later problemen bij graaf- of tuinwerkzaamheden te voorkomen.