Intratuin Elst heeft de Graines d’Or award 2012 in de categorie ‘meest innovatieve tuincentrum van Europa’ in de wacht gesleept. Het groene warenhuis heeft deze prijs te danken aan de groene inrichting, de bijzondere bouw, duurzaam (her)gebruik van materialen, en alle aandacht voor optimaal winkelplezier.

Van de bijzondere bouw springt de historische boerderij het meest in het oog. Deze staat, inclusief de oude bomen van de erfbeplanting, letterlijk in de etalage doordat er een kas overheen is gezet van zo’n 25 meter breed en 14 meter hoog.

De manier waarop deze historische boerderij is aangepakt, is ook kenmerkend voor de rest van het pand: oud gaat hand in hand met nieuw. Soms met een knipoog. Als inspiratiebron voor het nieuwe gedeelte dienden markthallen in grote wereldsteden als Parijs, Boedapest en Madrid. Het is terug te vinden in de grote ruime entree waar een brede trap naar een vide leidt.

Bij de bouw van het tuincentrum is gebruik gemaakt van moderne technieken. Zo is er onder het overslagpunt van de goederen een waterkelder aangelegd waarin het regenwater wordt opgevangen. Hiermee worden toiletten gespoeld en de planten mee water gegeven. Circa 90% van al het water word terug geleid in de grond via een infiltratiesysteem. Het bedrijf is dus bijna geheel ontkoppelt van de riolering.

Verwarming gebeurt via een warmtepomp die de warmte uit de lucht haalt. De verwarming staat dus op het dak en verwarmt binnen de  vloerverwarming die in het gehele pand is aangebracht.

De Graines d’ Or is een innovatie vakprijs voor Europese tuincentra in Frankrijk, Nederland, Duitsland, Engeland, België, Spanje, Ierland, Italië en Zwitserland. 

Lees meer  Planten stekken in september