Niet alleen steden ‘verstenen’ in hoog tempo, ook in tuinen worden steeds meer tegels en split gebruikt. Toch kunnen tuinen voor veel dieren ook een belangrijk deel van hun leefgebied vormen. Door je tuin diervriendelijk in te richten kun je vogels, egels, vlinders, bijen en andere insecten een handje helpen. 

Alvast wat tips om je tuin om te toveren tot tuinreservaat:

  • Ruim niet elk blaadje op, maar laat een paar rommelhoekjes in je tuin over als schuilplaats voor insecten en andere dieren zoals egels.
  • Zet planten in je tuin die nectar en stuifmeel leveren voor bijen- en vlinders.
  • Heesters die in de herfst bessen of vruchten krijgen leveren voedsel voor vogels.
  • Een opgestapelde bos takken en stammetjes vormt voor een egel een goede plek om te overwinteren.
  • Een natuurlijke vijver trekt niet alleen kikkers aan, maar ook insecten als libellen en waterjuffers. Zorg voor een geleidelijk aflopende oever: daar kunnen dieren drinken, maar ook uit de vijver klimmen als ze per ongeluk in het water vallen.

Egels helpen

In de herfst gaan egels op zoek naar eten (dit doen ze vooral in de avond). Ze moeten namelijk een goede vetvoorraad hebben voor ze de winter in gaan. Ze houden van insecten, spinnen, slakken en regenwormen, dus laat deze beestjes vooral leven. Laat rommelhoekjes liggen, hier zijn lekker veel insecten et cetera te vinden.

Egels bijvoeren?

Je kunt egels bijvoeren met muesli, pindakaas, speciaal egelvoer of katten- of hondenbrokken bijvoeren. Een schoteltje melk is juist niet goed voor egels, dit kunnen ze niet verteren.

Wil je weten of jouw eigen tuin het predicaat tuinreservaat verdient? Doe dan de test op www.tuinreservaten.nl Daar kun je ook lezen hoe je je tuin natuurlijker kunt maken.

Lees meer  9x mooie bijenplanten voor jouw tuin