Jac Nijskens is verkozen tot Limburgse Held van de Smaak 2012. Na intensief beraad heeft de jury Jac Nijskens verkozen tot Limburgse Held van de Smaak vanwege zijn gedrevenheid en passie voor vergeten groenten en aardappelen. Nijskens is nu finalist voor de landelijke Held van de Smaak verkiezing 2012 eind september.

Alle Limburgse kandidaat-deelnemers hebben tijdens een bezoek van de juryleden aan hun bedrijf de gelegenheid gehad om de juryleden te overtuigen van hun kwaliteiten als Held van de Smaak. Aan de hand van de kernwaarden van de Week van de Smaak (smaak, duurzaamheid, streekeigen, ambachtelijk en de pioniersfunctie) beoordeelde de jury de kandidaat-helden.

Enorme kennis
De jury is vol lof over Nijskens’ enorme kennis van aardappels en ‘vergeten’ groenten, waaronder bijvoorbeeld het Buggenumse Muuske en tientallen andere aardappelrassen, maar ook de aardpeer, Huttentut, Brave Hendrik, Heilige boontjes, Eeuwig Moos en honderden andere vergeten groenten.

Door velen (o.a. topkoks, hobbykoks, voedingsdeskundigen en telers) wordt hij gezien als de grondlegger/inspirator van de vergeten groenten cultuur in Nederland. Jac Nijskens is als geen ander in staat om oude rassen en teeltwijzen te herintroduceren in de wereld van eten en drinken van nu.

Jury
De jury, bestaande uit Paul van Oers (P&P Foodservice Hotel Management School Maastricht), Henk Hoogakker (Bestuurlid Slow Food Limburg en Kunst in de Keuken) en Monny Haseleers (Bisschopsmolen), beoordeelden de kandidaten ieder vanuit hun eigen expertise. Een moeilijke klus, want iedere kandidaat deed overtuigend zijn verhaal, liet vol passie zijn bedrijf zien en de smaakvolle producten proeven.

Lees meer  6 tips voor het (her)gebruik van gereedschap en hulpmaterialen