Om wat meer waardering voor je harde werk in de moestuin te krijgen en er wellicht zelfs een centje aan over te houden, begin je een tuinblog of -vlog. Er bestaan er al veel, maar elke tuin is uniek, dus ook de jouwe. En naast de nodige complimentjes ontvang je allerlei tips van gelijkgestemden. Deel wat je creëert!
Geld verdienen met je tuin
Geld verdienen doe je indirect al, want de oogst van je moestuin scheelt veel ritjes richting supermarkt. En wat heeft het nou eigenlijk gekost? Alleen wat zakken aarde en zaadjes. Ook om het geheel richting een – wie weet – winstgevend digitaal platform te verplaatsen is een lening aanvragen allerminst noodzakelijk. Muzikanten, knutselaars, timmerlui, stilisten en ook tuiniers spinnen het nodige garen door het delen van hun creaties. Hoge aantallen views en likes lokken immers adverteerders.
Zien tuinieren doet tuinieren
“Wie gaat daar nou naar kijken?”, vraag je je af. Meer mensen dan je denkt. Probeer het zelf maar eens uit en tik ’tuinvlog’ in op YouTube. Voor je het weet ben je uren verder en duik je daarna je eigen tuin in, om ook zo’n aardbeientoren of kruidenspiraal te maken. Zien tuinieren doet tuinieren! Ook tekst en stilstaande beelden inspireren. Voor het schieten van mooie foto’s of onderhoudende filmpjes vind je online de nodige informatie. Of wie weet heb je iemand in je kennissenkring die je daarbij helpt.
Kleur buiten de lijntjes en hou het luchtig
Het rondkijken op YouTube en Pinterest leert je buiten de lijntjes te kleuren zodat je tuin opvalt. Kweek bijzondere groenten, bouw een kas in een onorthodoxe vorm of creëer een oplopend hoogteverschil met terrassen bij wijze van border. Een aspect dat het altijd goed doet, is humor en/of zelfspot. Niet dat je van je vlog een slapstick maakt, maar met een grap, spitsvondige woordspeling of zelfs een mislukte oogst die je eerlijk aan je volgers toont, wek je meer sympathie dan met bloedserieuze perfectie. Simpelweg omdat onvolkomenheden voor herkenning zorgen.
Toon je een duurzaam en diervriendelijk tuinier
Duurzaamheid en dierenwelzijn scoren – dit zou vanzelfsprekend moeten zijn – goed in de blog- en vlogwereld. Nu ben je je als moestuinier al behoorlijk milieubewust bezig, maar wie afval op een slimme manier weet te recyclen, trekt de aandacht. Een sproeisysteem van oude pvc-buizen, afgedankte kruiwagens en toiletpotten die als bloembakken dienen, hele muren van glazen flessen en opnieuw gebruikte pallets voor talloze doeleinden: allemaal slimme en opvallende recycling. Je content springt eveneens in het oog wanneer je je tuin openstelt voor nuttige dieren zoals bijen, egels, vlinders en niet te vergeten vogels.