Voor veel mensen is een prachtige tuin een grote droom. Een prachtige plek vol met mooi groen, stijlvolle bestrating en misschien zelfs een waterpartij. Het aanleggen van een droomtuin is een feestje, maar brengt ook wat kosten met zich mee. Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende kosten die erbij komen kijken. Uiteraard verschillen de kosten voor ieder type tuin, maar er zijn wel enkele richtlijnen waar je rekening mee kunt houden. Zo weet je of jouw droomtuin werkelijkheid kan gaan worden, eventueel met behulp van een lening.

De basis: bestrating, schuttingen en planten

Er zijn een aantal dingen die in geen enkele tuin kunnen ontbreken. Dat begint natuurlijk bij planten. Er zijn ontzettend veel verschillende planten waar je uit kunt kiezen. Misschien hou je van kleurrijk of ga je liever voor een tropische uitstraling. Zowel het uiterlijk als de kosten van planten kunnen sterk variëren. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs tussen de 10 en 30 euro per vierkante meter. Voor de bestrating geldt hetzelfde. Ga je het liefste voor een luxe steensoort met een elegante uitstraling of is eenvoudig en industrieel juist jouw droom? Ook de hoeveelheid bestrating in je tuin speelt een rol. Je kunt rekenen op een gemiddelde van 50 tot 150 euro per vierkante meter. De prijs voor een schutting schommelt tussen de 60 en 200 euro per meter. Eenvoudig hout is meestal goedkoper, terwijl een grote haag juist weer prijziger is.

Decoraties: sfeervol en kostbaar

Een tuin krijgt pas echt sfeer dankzij de decoraties. Zo geeft een vijver in je tuin een ontzettend romantische sfeer. Helaas zijn vijvers ook erg duur. De prijs kan uiteenlopen van 1.000 tot wel 40.000 euro. Ook verlichting is essentieel om je tuin meer sfeer te geven. Gelukkig hoeft het niet altijd duur te zijn om voor gezellige verlichting te zorgen. Met 80 tot 100 euro per lamp kun je al een prachtig geheel creëren. Andere details zoals een pergola of prieel zijn ideaal wanneer je graag veel in je tuin wilt zitten. Ze zorgen vooral voor een echt knus gevoel. Reken voor deze toevoegingen tussen de 800 en 5000 euro. Natuurlijk zijn al deze kosten afhankelijk van je eigen stijl en smaak, maar ook van de kwaliteit.

De prijs van kwaliteit

Bij een echte droomtuin is het belangrijk om kwalitatieve materialen te gebruiken. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat je tuin langer mooi blijft. Aan de andere kant betekenen goede materialen ook dat je minder tijd kwijt bent met het onderhouden van je tuin. Dit geldt niet alleen voor je planten, bestrating en schutting, maar ook voor je tuinmeubilair. Het enige nadeel van kwaliteit is dat er ook een stevige prijs tegenover staat. Dat maakt het aanleggen van een droomtuin niet goedkoop. In dat geval kan een lening een uitkomst bieden, zodat je toch kunt genieten van de tuin van je dromen.