Door de zachte temperaturen bloeien de eerste hazelaars alweer, dit is weken eerder dan normaal. Dus ben je allergisch voor pollen en hazelaars? Houd dan rekening met niesbuien en tranende ogen met kerst.

Met de zachte weersverwachting van ruim boven de 10 graden, bloeien er waarschijnlijk met kerst nog veel meer hazelaars en elzen.

Hoge temperaturen
Dat de hazelaar en de els al bloeien, komt door de hoge temperaturen in combinatie met wat vorst aan de grond halverwege oktober. De bomen en planten hebben in de winter een koude periode met vorst nodig om snel in bloei te komen zodra de temperaturen oplopen. Waarschijnlijk is de lichte vorst in oktober voor de hazelaar het signaal geweest dat dat winter was.
hazelaar in bloei met kerst
Extreem vroeg 
De eerste bloei van de hazelaar ligt meestal in februari. Dit jaar is de bloei dus extreem vroeg. Dit melden deskundige van Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum op website Nature Today.

Meer bloeiende planten en bomen, meer kans op hooikoorts
Niet alleen de hazelaars en elzen staan in bloei, ook (stok)rozen dragen nog steeds bloemen en het fluitenkruid en speenkruid bloeit zelfs al op verschillende plaatsen. Ook de weilanden zien er nog een stuk groener uit dan andere jaren in december. Uit de Groenmonitor blijken de weilanden in Utrecht het groenst te zijn.
speenkruid
Allergieradar
Heb je last van hooikoorts, vul dit dan in op de Allergieradar. Hierdoor kan er getest worden of de grote temperatuurverschillen en de bloeiende hazelaars en andere planten invloed hebben op hooikoortsklachten.

Lees meer  Genieten van je tuin

Bron: Nature Today

Heb jij ook al opvallende vroege bloeiers gespot? Laat het ons weten via Facebook of in een reactie hieronder.