Een kerstboom in de tuin is gezellig en handig! Volgend jaar kun je hem namelijk weer gebruiken als kerstboom binnen, als die dan niet te groot is geworden. Want bedenk wel dat een spar tientallen meters hoog kan worden. Gelukkig groeien kerstbomen niet zo snel.

Kerstboom planten

Let op: plant de spar alleen als het niet vriest.

Zet de boom eerst een paar dagen in de schuur of garage, zodat de boom kan wennen aan de koudere temperaturen. Doe je dit niet, zal de boom de winter waarschijnlijk niet overleven.
Maak een diep plantgat voor de kerstboom, maar niet te diep. De bovenste wortels van de boom mogen net worden bedekt met grond.
Snijd of knip de pot los, verwijder het gaasnet. Knip dit netje altijd van beneden naar boven open. Wanneer je de boom volgend jaar weer binnen wilt zetten, kun je hem het beste in een ruime pot zetten, die je dan eventueel in de grond zet. Belangrijk hierbij is dat de rand van de pot net iets boven de grond moet blijven uitsteken.
Plant de boom in het gat.
Vul het gat op met wat voedzame (pot)grond.
Belangrijk: Geef regelmatig water!

Tips

Hoe kleiner de boom en hoe korter deze binnen heeft gestaan, hoe groter de overlevingskans!

Aangezien sparren enorm hoog kunnen worden, wel tientallen meters, is het van belang om goed na te denken over de plek waar je de boom plant. Ben je namelijk van plan de boom niet meer her te gebruiken als kerstboom, maar hem in de tuin te laten staan, kan het zijn dat buren last krijgen van de alsmaar groeiende spar. Zet de boom dus niet al te veel in het zicht, of bespreek het even met je buren.

Lees meer  Goede aarde – alles over grond in de tuin

Ook handig: gebruik de dennentakken als warm dekentje voor vorstgevoelige planten. Of lees tips waaraan je moet denken bij de aanschaf van een nieuwe boom.