Natuurlijke materialen zijn perfect om eens lekker creatief mee bezig te zijn. Leef je eens een keer uit en waag je aan het maken van deze prachtige kerstboom  van wilgentakken. Versierd met lekker veel groen en dennen- of sparappels. Deze indrukwekkende decoratie is een echte blikvanger in je tuin, of in huis en daarbovenop ook een ideale plek om je kerstkaarten tentoon te stellen. Origineel.

Materialen: wilgentakken en groen

  • kniptang, snoeischaar, mesje, wikkeldraad
  • lange verse wilgentakken, ca. 150-200 cm.
  • divers kerstgroen, zoals larikstakjes, dennenappels, blad van steeneik, gedroogde vruchten van de dadelpalm
  • kleine knijpers en kerstkaarten

Werkwijze

Neem twee lange, stevige wilgentakken voor de buitenzijde van de kerstboom en knip deze op gelijke lengte. Maak deze twee takken aan de bovenzijde met wikkeldraad aan elkaar vast. Gebruik een kortere tak voor de onderzijde en maak die ook met wikkeldraad vast. Deze driehoek is de basis voor je kerstboom. Maak van diverse korte stokjes van gelijke lengte een bundeltje en draai hier wikkeldraad omheen, dit wordt het stammetje van de kerstboom. Zet het stammetje met wikkeldraad stevig vast aan de onderzijde van de driehoek.

Wilgentakken vastmaken

Pak nu de wat dunnere, flexibele takken die diagonaal in de driehoek komen. Controleer voordat je gaat knippen de lengte van de takken door deze eerst op de driehoek te leggen. De takken moeten in lengte iets over de dikke takken steken, zodat ze goed vastgezet kunnen worden. Knip de takken op maat en zet ze stevig vast met wikkeldraad. De kruisende takken worden tussen de andere takken door gevlochten en aan beide kanten vastgezet aan de dikke twijgen.

Lees meer  Herfstkleur op het terras

Nu kan de versiering voor de rand gemaakt worden. Draai wikkeldraad om de dennenappels en zet deze vast aan de driehoek, om en om naar links en naar rechts wijzend. Hiertussen komen bij elkaar gebonden trosjes groen van dadelpalm, eikenblad en larikstakjes. Bevestig deze trosjes met wikkeldraad aan de boom. Zet de kerstkaarten met knijpertjes vast aan de diagonale takken.

Kerstboom wilgentakken en groenWilgentakken versieren

Tweede leven voor de natuur

De wilgentakken die voor de kerstboom zijn gebruikt, zijn vers gesnoeid. ’s Winters moeten wilgen namelijk geknot worden en op deze manier krijgen de takken een tweede bestemming. Knutselen met natuurlijke materialen, geeft deze materialen dus eigenlijk tweede leven. Een leuke bezigheid, die ook nog een goed is voor de natuur.

Snoeien van wilgentakken

Heb je nou zelf geen wilgenboom in de tuin staan, dan kun je ook altijd andere takken gebruiken. Deze zijn wel iets minder flexibel en dus lastiger om mee te werken, maar het ontwerp voor de kerstboom blijft hetzelfde. Takken zijn ook als bundel verkrijgbaar bij tuincentra en natuurlijk kun je ook altijd een heerlijke boswandeling maken en op zoek gaan naar materialen voor je knutselmiddag (mits je niet het hele bos leegrooft..)

Fotografie:
Modeste Herwig: www.modesteherwig.eu
Marieke Nolsen: www.mariekenolsen.nl

Maak naast deze Kerstboom van wilgentakken ook eens andere decoratie van natuurlijke materialen!