Deze heesters en bomen in spectaculaire herfsttinten zetten de tuin in vuur en vlam voordat ze hun blad laten vallen. Wil jij er een in je tuin, planten doe je het best in het najaar.

1. Koelreuteria paniculata ’Coral Sun’

Koelreuteria paniculata wordt ook wel Chinese vernisboom, gele zeepboom, blazenboom of lampionboom genoemd. De laatste twee namen verwijzen naar de decoratieve (opgeblazen) doosvruchten die zich na de bloei ontwikkelen. De bloei zelf bestaat uit gele pluimen in de zomer. De herfstkleur van deze meerstammige kleine boom is zonnig geel. Wie van opvallende bladkleuren houdt, zit met ’Coral Sun’ goed want deze loopt in het voorjaar uit met vurig rode bladeren die na verloop van tijd doorschijnend roze en vervolgens lichtgroen kleuren. En dat is nog niet alles, want in de winter verkleuren de takken van deze bijzondere boom enigszins geel.
Bloei: juli-augustus Hoogte: 5-8 m
Waar planten? Plant Koelreuteria op een zonnige en beschutte plek, bij voorkeur in vochtige en voedzame grond die kalkhoudend is, zoals kleigrond.

 Koelreuteria paniculata ’Coral Sun’

2. Euonymus alatus

Houd je van een knaleffect, dan zou je deze kardinaalsmuts in je tuin kunnen planten want zijn rode herfstkleur is zó fel dat het bijna pijn aan je ogen doet. Tegen een donkere achtergrond zoals vóór een taxushaag komt deze breed uitgroeiende, dichte struik dan het beste uit. De bloei in het late voorjaar is onopvallend. Pas als in de nazomer de vruchten roze gaan kleuren, krijgt Euonymus alatus meer sierwaarde om in het najaar dus echt te vlammen. ’s Winters heeft deze struik nog een troef achter de hand; pas als het blad gevallen is, vallen de wel 4 cm brede kurklijsten langs de takken op.
Bloei: onopvallend in mei-juni Hoogte: 1,8 m
Waar planten?
Deze struik houdt van zon en gedijt op elke grondsoort.

Lees meer  5 planten waar je vrolijk van wordt!

Euonymus alatus

3. Rhus typhina ’Dissecta’

Wie kent niet de fluweelboom met zijn grillige groeiwijze en prachtig geveerde bladeren? Van Rhus typhina ’Dissecta’ zijn de blaadjes fijn ingesneden waardoor dit kleine, breed uitgroeiende boompje nóg eleganter oogt. De rode behaarde vruchtkolven die ’s zomers ontstaan, blijven tot na de winter aan. In fel oranjerode herfsttooi steelt Rhus typhina echter de show. Door de grillige groeivorm is dit boompje ook in de winter decoratief. Iedereen die een fluweelboom in de tuin heeft staan, weet dat hij één groot nadeel heeft: hij maakt wortelopslag, soms meters verderop (ook bij de buren!). Deze spontaan opkomende scheuten zijn overigens eenvoudig te verwijderen.

Rhus-typhina-Dissecta
Bloei: mei-juli Hoogte: tot 5 m
Waar planten? Deze makkelijke boom doet het overal zelfs op droge en kalkhoudende grond. Plant hem wel op een zonnige plek.

4. Cornus florida f. rubra

Warm rood tot wijnrood kleuren de blaadjes van deze, uit Amerika afkomstige kornoelje. Het hele jaar door is deze opgaande heester decoratief en juist daardoor is hij perfect voor een kleinere tuin, waar je hem goed als solitair kunt toepassen. In het voorjaar is Cornus florida f. rubra overladen met bloempjes die opvallen door hun vier roze schutbladen. De mooie groeivorm – met takken die in etages staan – komt ’s winters goed naar voren. Het enige minpuntje is dat het blad van deze kornoelje in de nazomer gaat hangen, waardoor het lijkt alsof hij te droog staat. Dit verschijnsel is echter niet meer dan een voorbode van de herfst!
amberboom

De boom op de foto hierboven is de Amberboom (Liquidambar styraciflua): een schitterende eyecatcher! 

Lees meer  Mooie planten in de winter

Boom planten? Lees hier een handig stappenplan