Een clematis heeft een hekel aan droge grond, want als bosrandplant houdt hij juist van koele voeten. Geef hem tijdens droogte ook voldoende water, anders kan de bloei stagneren.

De clematis is van oorsprong een bosrandplant, zodat hij het liefst op koele en beschaduwde grond groeit. Daar werkt hij zich omhoog in bomen en struiken, om bovenin – waar hij voldoende zon vindt – zijn bloemen te vormen.
Voor een goede bloei heeft een clematis dus wel wat zon nodig, maar zijn wortels staan het liefst in de schaduw. Als je hem tegen een zuidmuur hebt geplant, wordt de grond hem al snel te heet onder de voeten! Vroeger werd er vaak een dakpan aan de voet van deze klimmer gezet, maar dat helpt echt onvoldoende. Zet voor de clematis liever een wat hogere vaste plant of een struikje, die voor schaduw op zijn wortels kunnen zorgen.

Voldoende water voor goede bloei

Geef een clematis bij droogte ook flink water, zo’n 30 tot 50 literin één keer zodat de grond goed doordrenkt is. Clematissen die te droog staan, stoppen namelijk snel met bloeien! Na het water geven kun je nog een mulchlaag van verteerde compost over de grond aanbrengen. Zo wordt het vocht beter in de bodem vastgehouden.

Lees meer  Plantengier uit eigen brouwerij