Van koriander kun je zowel het blad als de zaadjes eten. Korianderblad heeft een heel uitgesproken smaak, waar niet iedereen van houdt. Het kruid is populair in vele landen en wordt met name in de Indiase, Thaise en Mexicaanse keuken gebruikt.

Beste standplaats
Geef koriander een lichte en beschutte standplaats. Halfschaduw is ideaal, vooral als de plant tijdens de heetste momenten van de dag wat in de schaduw staat.

koriander zaad
Juiste grond
Koriander houdt van lichte grond die goed afwatert. In vochtige omstandigheden groeit de plant in de regel slecht, maar zorg er wel voor dat de grond niet helemaal uitdroogt.

Wanneer zaaien
Je kunt in het voorjaar direct in de volle grond zaaien. Dek de zaadjes af met een dun laagje compost en geef goed water. Na vijf tot tien dagen komen de plantjes op. Zaai ze niet voor in potjes, want verspenen is lastig. Beter is het om ter plekke wat uit te dunnen zodat de plantjes voldoende ruimte krijgen om te groeien.

koriander---shutterstock

In potten en bakken
In diepe potten en bakken kun je ook prima koriander zaaien. Als je regelmatig blad wilt oogsten, is het slim om met tussenpozen van een week of drie in verschillende potten te zaaien, zodat je steeds nieuwe plantjes hebt.

Verzorging
Geef met mate water. Grotere planten die je laat doorgroeien om zaad te zetten, kunnen wel een steuntje gebruiken. Zet er een stokje naast en bind de stengels hier losjes aan vast.

Blad oogsten
Blad kun je oogsten wanneer de plantjes groot genoeg zijn (10 tot 20 cm). Knip niet meer dan een derde van de plant af, dan zal de koriander verder groeien en kun je nog een paar keer oogsten. Kies alleen de mooie, jonge blaadjes en niet het wat oudere, varenachtig blad. Dit smaakt wat bitter.

Lees meer  Kleur in de tuin met herfstkrokus en herfsttijloos

korianderzaad-en-blad-shutt
Korianderblad verwerken
In principe voeg je de ongekookte blaadjes op het laatste moment aan het gerecht toe. De steeltjes kun je fijn hakken en wel meekoken in bijvoorbeeld een stoofschotel of een curry.

Zaad oogsten
Het fijngemalen zaad van koriander wordt onder de naam ketoembar in de Indonesische keuken veel gebruikt. Het verse zaad dat je zelf oogst, is veel smaakvoller dan het zaad dat je in de winkel koopt. Laat de plant bloeien en vervolgens zaad zetten. Zodra de zaadjes naar citrus gaan geuren, zijn ze oogstrijp. Knip de takjes af, bind er een papieren zak omheen en hang ze op de kop te drogen. De zaadjes vallen dan vanzelf in de zak. Bewaar ze in een afgesloten potje of bakje.