Kunstgras in de tuin; sommige mensen vinden het heerlijk, anderen moeten er niet aan denken. Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

Waarom wel kunstgras, de voordelen:

  • Je grastapijt blijft altijd mooi, ook wanneer het lange tijd droog of juist nat is.
  • Het kost tijdens een droge periode daardoor geen kostbaar (drink)water.
  • Je hebt geen last van hooikoorts of allergie. De grasmat bevat immers geen pollen.
  • Ook op kleigrond heb je zonder veel moeite een mooi ‘gazon’.
  • Kunstgras hoef je niet te maaien, te bemesten en te verticuteren. Dit scheelt je dus veel werk (en gereedschap). Je hoeft het alleen maar aan te leggen. En af en toe te borstelen met een bezem.

kunstgras: voor- en nadelen

Waarom geen kunstgras, de nadelen: 

  • Het is duurder in aanschaf en aanleg dan een gewoon gazon. Graszaad of graszoden zijn een stuk goedkoper.
  • Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras.
  • Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien.
  • Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten. Maar dit is ook afhankelijk van het soort en de kwaliteit.

Wateroverlast 

Er wordt vaak gedacht dat kunstgras voor wateroverlast kan zorgen; dit is niet terecht. Uiteraard is het afhankelijk van het soort kunstgras, maar in principe laat de mat voldoende water door. Wanneer de ondergrond niet goed is, kunnen er wel plassen ontstaan op de grasmat. Heb je last van veel wateroverlast in de tuin, zorg dan eerst voor een goede drainage.

Lees meer  Gras en gazon: alles over onderhoud

Let op met barbecueën

Het klinkt misschien heel logisch, maar barbecueën op kunstgras is gevaarlijk. De kunststof grasmat kan gaan smeulen door de warmte en het vuur van de bbq. Let ook op met sigarettenpeuken of andere warme voorwerpen.

voor- en nadelen van kunstgras

Zelf kunstgras aanleggen

Kunstgras aanleggen kan heel makkelijk zijn. Wanneer je precies een rol op maat koopt en je deze alleen maar hoeft uit te rollen, kun je dit natuurlijk gemakkelijk zelf. Maar bij het op maat snijden en knippen is het lastiger, dit kun je beter laten doen. Ook is het raadzaam de kunstgrasmat te verankeren met grondpennen. Zorg altijd voor een mooi geëgaliseerde ondergrond.

Wat vind jij van kunstgras? Laat het ons weten in een reactie hieronder of via Facebook!