De ochtenden beginnen nevelig en het licht wordt ijler. De herfst heeft duidelijk zijn intrede gedaan. Toch zijn er ook nu nog laat- en langbloeiers die de border kleur geven.

Herfstasters openen hun lila, roze of karmijnrode bloemen vaak tot aan de vorst. De hoge monnikskappen zijn geweldige laatbloeiers, zoals de donkerblauwe Aconitum carmichaelii ’Barker’s Variety’ of de lichter blauwe A. carmichaelii ’Spätlese’. Met hun 1,50 tot 2 meter torenen ze overal statig bovenuit.

Witte kaarsen
Ook de zilverkaars (Actaea, voorheen Cimicifiga) kan de herfst opsieren, op een schaduwrijke plek lijken de witte kaarsen wel licht te geven. De armeluis-orchidee (Tricyrtis) heeft gespikkelde bloemen die zo ingenieus van vorm zijn, dat je ze zeker van dichtbij wilt bekijken. Zet hem dus een beetje op de voorgrond, de plant wordt zo’n 70 cm hoog.

Ceratostigma plumbaginoides is een bodembedekker, die vanaf september zijn puur blauwe bloemen opent. In oktober krijgt zijn blad als toegift een prachtige rode herfstkleur. Keuze genoeg dus als je om wat kleur verlegen zit!

Lees meer  Een jaarrond genieten van de Japanse kornoelje