In een augustus vol zon zijn de meeste kuipplanten en zomerbollen op hun best, ze bloeien dan dat het een lieve lust is. Sommige planten houden juist van wat meer koelte, zoals begonia’s, en anderen houden weer van droge grond, zoals lavendel. Gelukkig maar, zo is elke plek op te fleuren met iets moois!
Grote kans dat het terras in augustus je favoriete plek is om van je tuin te genieten. Deze toppers maken ook van jouw terras een fleurig paradijsje!
De bijzondere bloeiaar, met bovenop een toefje bladeren, doet denken aan een ananas en daarom wordt dit bolgewas ook wel ananasplant genoemd. Houdt van warmte maar niet van volle zon. Geef hem geregeld water én voeding.
Deze mediterrane plant geeft je terras een op en top vakantiegevoel! Hoewel oleanders van origine vaak in droge rivierbeddingen staan, heeft de plant in pot toch veel (lauw) water nodig.
Heb je een hoekje met lichte schaduw? Deze zomerbloeier in vlammende tinten zal er de show stelen! De abrikooskleurige bloembladen met een felrood randje maken deze begonia tot een ware diva, die maandenlang kleur geeft. Hoezo zijn begonia’s oubollig?!
Wat is een tuin zonder hier en daar heerlijk geurende bloemen? Deze zomerbloeiers kun je niet voorbijlopen zonder je even te laven aan hun zoete parfum.
Tijdens de bloei hangt er rond deze bijzondere heester een zoetgeurend parfum. Ook de bladeren prikkelen de neus; bij kneuzen ruiken ze naar pindakaas. Bij vorst kan de struik flink invriezen, om in het voorjaar vanuit de grond weer uit te lopen. Voorkeur voor een warme, beschutte plek.
De bloeistengels van deze charmante gladiool verschijnen tussen het frisgroene, grasachtige blad. Een sprankelende verschijning op een warme plek in de border, ook leuk voor in een pot. Overwinter de bolletjes bij voorkeur binnen, bij circa 15° C.
Deze imposante kuipplant vraagt véél water, véél voeding én een ruime pot. Met zijn rijke bloei en engelachtige trompetten, gecombineerd met mooie, grote bladeren, vormt hij maandenlang een plaatje! Als de bloemen ’s avonds (en ’s nachts) hun intens zoete geur verspreiden, waan je je in de zevende hemel.
Wil je lavendel aanplanten voor de geur, kies dan deze! Zowel de bloeiaren als de zilvergrijze bladeren hebben die karakteristieke, intense lavendelgeur. Zet er één langs een zonnig pad, dan kan je er in het voorbijgaan steeds even je hand doorheen halen zodat de geur van lavendel loskomt. Houdt van droge, arme grond, dus geef lavendel geen water (behalve na aanplant) en geen mest.
Deze wintergroene klimmer is tegenwoordig erg populair. Niet zo gek, want hij bloeit lang en uitbundig, waarbij de kleine, stervormige bloempjes ook nog eens heerlijk geuren. In mediterrane landen zie je hele gevels bedekt met Toscaanse jasmijn, daar voelt hij zich echt thuis. Hier loopt hij bij strenge vorst (in combinatie met oostenwind) vaak vorstschade op of legt daardoor zelfs het loodje. Daarom voorkeur voor een beschutte plek.
Deze droom van een roos staat – terecht – ook wel bekend als de ‘Lavender Dream’. Hij bloeit lekker lang, ruikt zalig en is erg gezond, wat wil je nog meer? De halfgevulde, lila-roze bloempjes hebben bovendien mooie kleurnuances, wat deze bossige heesterroos extra aantrekkelijk maakt.
Door zijn warme, oranjegele bloeitint is deze vlinderstruik een zonnige verschijning. In tegenstelling tot de bekende Buddleja davidii staan de bloempjes niet in lange pluimen, maar in bolronde bloeiwijzen, die minstens zo sterk naar honing geuren. In trek bij vlinders, hommels en bijen.
Deze oude cultivar van de eenjarige Lathyrus staat bekend om zijn heerlijk geurende bloemen. Hoe meer je ervan plukt (voor ruikertjes in huis!), hoe rijker hij bloeit.
Deze aromatische plant moet het hebben van zijn blad, dat bij aanraken een frisse citroengeur geeft. Heerlijk voor in de thee of in een salade. Vorstvrij overwinteren.
Planten met stekels kun je beter niet zonder handschoenen aanpakken. Soms zijn ze echter zó mooi, dat je ze toch een plekje in de border gunt.
Deze forse plant (een vergeten groente!) vraagt de nodige ruimte, maar wat een beauty is het! Net als bij de verwante artisjok zijn de blauwpaarse bloemen bovenop zeer aaibaar, in tegenstelling tot het stekelige vruchtbeginsel eronder. Perfecte bijenplant!
Deze snelgroeiende, eenjarige plant valt op door zijn grote bladeren. Uit de kleine witte bloempjes ontstaan mooie maar gestekelde zaaddozen. Pas op; de zaden zijn zeer giftig!
Deze ruige vetplant moet weliswaar vorstvrij overwinteren, maar doet het verder uitstekend op een zonnig terras. Het bonte, stevige blad is een echte eyecatcher. Bloemen verschijnen pas na tien jaar en de plant zal sterven na de bloei. Pas op, want de scherpe eindstekels kunnen wel een centimeter lang zijn!
In een zonnige border zorgt deze vaste plant voor een prachtig plaatje. Elke zilverblauwe ‘kogel’ bestaat uit ontelbare bloempjes. Voordat deze zich openen, is de bloeiwijze één prikkende bol.
Waar je je aan kunt prikken bij deze karakteristieke vaste plant, is aan de stekelige kelkbladen, onderaan elke bloem aan de lange aar.
Zowel de bloeistengels als de bloemhoofden van deze tweejarige plant zijn bezet met venijnige stekels. Bijen zijn dol op de nectar, putters pikken later in het seizoen de zaden uit de kaardenbol.
Foto’s: iBulb, iVerde/Perennial Power/ Roses4Gardens, Shutterstock
Laat een reactie achter