Wil je in de zomer knallen met je tuin? Maak dan in maart al werk van lelies!

Om in de zomer indruk te maken, is het verstandig om in maart al lelies op te potten; op die manier geef je de planten een voorsprong en zullen ze al veel eerder uitbundig bloeien. Maar waarom zou je ze niet eerst vermeerderen? Dat kan met lelies uit je eigen tuin, maar ook met lelies die je bij de kweker hebt gekocht.

Lelies vermeerderen is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Breek wat wortelstokken los en zet een paar schoongepelde knolletjes losjes in een doorzichtige plastic zak met vermiculiet. Zet de zak op een warme, donkere plek – bijvoorbeeld de ruimte waar de cv-ketel hangt. Als ze na een paar weken aan de voet kleine knolletjes hebben gevormd, kun je ze in goede aarde zetten.

Lelies kun je vanaf half mei met bak en al in de border zetten. Dat is handig, want het zijn geweldige gatenvullers. Plant er dan wel meerdere in ruime bakken, dat geeft in de border meer impact. Hetzelfde kun je doen met canna’s en dahlia’s. Geef de planten geleidelijk aan water en verdunde vloeibare mest, zodat ze uitbundig zullen bloeien.

Lees meer  Voordelen mulchen