Regenwater kan in veel tuinen voor problemen zorgen, vooral wanneer het niet goed wordt afgevoerd. Grote hoeveelheden regenwater die blijven liggen, kunnen niet alleen vervelend zijn, maar ook schade aan de bestrating veroorzaken. De zuurtegraad van het regenwater kan de tegels aantasten, terwijl vuil zich sneller ophoopt op het oppervlak. In Nederland valt er gemiddeld zo’n 850 mm neerslag per jaar, wat kan leiden tot wateroverlast in de tuin. Het plaatsen van lijngoten is een effectieve manier om dit te voorkomen. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe u zelf lijngoten in uw tuin kunt aanleggen voor een betere waterafvoer.
Verschillende soorten lijngoten voor elke tuin
Er zijn verschillende soorten lijngoten, elk geschikt voor specifieke toepassingen. Smalle lijngoten zijn ideaal voor kleinere tuinen en terrassen. Brede lijngoten bieden meer waterafvoer en zijn geschikt voor grotere oppervlakken. Gietijzeren lijngoten zijn robuust en perfect voor opritten of drukbezochte gebieden. RVS of aluminium lijngoten geven een moderne uitstraling en zijn zowel functioneel als stijlvol.
Wat heeft u nodig?
– Lijngoten
– Verbindingsstukken en eindkappen voor Lijngoten
– Zijuitgang en zandvanger voor lijngoten
– PVC-lijm
– PVC-buizen en PVC-koppelstukken
Gereedschap dat u nodig heeft:
– Spade of schep
– Kwastje
– IJzerzaag
– Waterpas
– Rolmaat
– Gatenboor en accuboor
– Zelfgemaakt klosje
Voordat u begint met het installeren van lijngoten voor hemelwaterafvoer, is het belangrijk om goed te weten waar u alles mag aansluiten. In sommige gevallen heeft u eerst toestemming van de gemeente nodig. Zoek dit van tevoren uit om problemen te voorkomen. Ook is het belangrijk om te controleren welke aansluitmogelijkheden er zijn, bijvoorbeeld op de hemelwaterafvoer van een gebouw of een andere geschikte locatie. Informeer altijd wat in uw situatie de beste keuze is.
Stap 1: Voorbereiden van de grond
Graaf een greppel van ongeveer één spade breed en diep voor het afwateringssysteem. Gebruik PVC-buizen van 75 mm diameter met een licht afschot naar het uiteinde voor optimale waterafvoer. Gaat u het installeren onder gras? Steek het gras dan netjes af voor een onbeschadigde herplaatsing. Controleer de aanwezigheid van kabels of leidingen, zoals die van zonnepanelen, om schade te voorkomen.
Stap 2: Lijngoot voorbereiden
Lijngoten worden vaak geleverd met beschermfolie, laat deze ook zitten totdat ze volledig zijn geplaatst, om krassen op de roosters te voorkomen. Voor een lengte van bijvoorbeeld 3,60 meter worden 4 meter lijngoten gebruikt, verbonden met 3 verbindingsstukken. Aan beide uiteinden zorgen eindkappen voor een afgesloten geheel. Lijngoten worden doorgaans iets voorbij het koppelpunt met de hemelwaterafvoer gelegd, waarbij een verbindingsstuk met onderuitloop wordt gebruikt. Om verstopping door zand en bladeren te voorkomen, wordt geadviseerd een zandvanger te plaatsen.
Stap 3: Gat graven voor lijngoot
Graaf een gat voor de lijngoot, als dit op gras is zal dit tussen de opsluitband en het gras zijn. Zorg dat de lijngoot, +/-3 mm onder de bestrating komt. Maak het gat iets dieper dan de hoogte van de lijngoot. Gebruik een klosje met dezelfde afmetingen als de lijngoot om de diepte en breedte gelijkmatig te controleren. Strijk hiermee langs de randen om oneffenheden te voorkomen. Vul het gat met ophoogzand voor een stevige en egale ondergrond.
Stap 4: Plaatsen van de lijngoot
Bij het plaatsen van de lijngoten dient u eerst een eindkap en een verbindingsstuk te monteren. De verbindingsstukken hebben vaak een plastic plaatje aan de zijkant, dat verwijderd moet worden bij het plaatsen tegen bestaande bestrating. Dit kan met een ijzerzaag of haakse slijper, waarbij de haakse slijper sneller werkt. Voor het inkorten van de lijngoten is een slijpschijf voor metaal geschikt. Het verbindingsstuk wordt bevestigd met PVC-lijm, die aan de binnenkant van het verbindingsstuk wordt aangebracht. Laat de beschermfolie op de lijngoten zitten om de poedercoating te beschermen.
Stap 5: Inkorten van de lijngoot
Lijngoten zijn vaak per 1 meter lang te krijgen. Wanneer er bijvoorbeeld een totale lengte van 3,6 meter geplaatst moet worden, moet er een lijngoot worden ingekort. Dan wordt één lijngoot ingekort tot 60 centimeter. Dit gebeurt met een haakse slijper. Verwijder altijd het rooster van de goot voordat u deze inkort, zodat de twee onderdelen apart van elkaar kunnen worden bewerkt. Dit zorgt voor meer precisie tijdens het inkorten.
Stap 6: Aansluiten op hemelwaterafvoer
De laatste lijngoot wordt aangesloten op de hemelwaterafvoer met een zijuitgang. Aan het uiteinde van de goot wordt eerst een eindkap bevestigd. Vervolgens wordt met een gatenboor een gat gemaakt op de locatie van de hemelwaterafvoer, recht tegenover de zij uitgang. De zijuitgang wordt bevestigd met PVC-lijm. De onderuitloop wordt met een PVC-koppelstuk aangesloten op de hemelwaterafvoer.
Om te zorgen dat de afvoer niet verstopt raakt door bladeren en zand, wordt als laatste de zandvanger geplaatst. De zandvanger wordt precies op het gat in de goot geplaatst om beide zijden van de goot naar de hemelwaterafvoer te blokkeren.
Stap 7: Hemelwaterafvoer aanleggen
De geul wordt gegraven die naar een kanaal leidt, met een diepte van één spade en een breedte van één spade. Er wordt een hoek in de geul gemaakt, zodat de PVC-buizen met een 90 graden verbinding op elkaar kunnen worden aangesloten. De verbindingen worden verlijmd met PVC-lijm en vervolgens aan elkaar bevestigd. Na het aansluiten wordt de geul weer dichtgegooid met zand en goed aangedrukt.
Let op: Als de lijngoot wordt aangelegd bij een terras dat langer is dan 6 meter of een groter oppervlak heeft dan 70 vierkante meter, moeten meerdere einduitlopen worden gebruikt.
Stap 8: Opvullen van de lijngoot
Om het geheel netjes af te maken, wordt de zijkant van de lijngoot opgevuld met aarde en ophoogzand. Dit zorgt niet alleen voor een verzorgd uiterlijk, maar garandeert ook dat de lijngoot strak tussen het gras en de bestrating komt te liggen. Hierdoor blijft de lijngoot stevig op zijn plek en kunt u er langer van genieten.
Stap 9: Verwijder de beschermfolie
Nu de lijngoten en afwatering zijn aangelegd, kan de beschermfolie van de lijngoten worden verwijderd. Aangezien er geen werk meer met spades of zand langs de goten nodig is, is het risico op beschadiging van de coating van de roosters verdwenen. Het kan nodig zijn om het rooster van de lijngoot te verwijderen om het plastic te verwijderen.