Met zijn mooi wintergroene blaadjes is maagdenpalm (Vinca) een geweldige bodembedekker voor een plek in lichte tot diepe schaduw.

Je kunt hem bijvoorbeeld heel goed onder heesters laten groeien. Omdat zijn kruipende stengels gemakkelijk opnieuw wortelen, tovert hij de grond snel om tot een groen tapijt.
Naast de blauw bloeiende maagdenpalm zijn er ook cultivars met roodpaarse of witte bloemen. Ook zijn er vormen met witbont of goudbont blad: die zorgen in de schaduw voor een extra sprankeling.

Na een paar jaar kan maagdenpalm er wat sliertig uitzien, omdat de stengels kriskras over elkaar heen tuimelen. Knip de planten dan eens terug, gewoon met de heggenschaar. Doe het in het vroege voorjaar, net voordat ze gaan bloeien en knip alles af op ongeveer 15 cm boven de grond.

Als de groei in de lente start, komen eerst de bloeistengels uit het hart van de polletjes tevoorschijn. Daarna volgen nieuwe bladscheuten, die de grond in rap tempo zullen overdekken. Zo ziet die plek er weer piekfijn uit!

 

 

Lees meer  Geef laatbloeiende borderplanten een tweede bemesting