Na een hoosbui krijgen woningbouwcorporaties vaak honderden telefoontjes over lekkages. En bij een hittegolf bellen de huurders massaal over te warme woningen. Ook huizenbezitters ondervinden steeds vaker last van hitte of lekkage. Tegen beide problemen is wat te doen: daken vergroenen. En dat heeft nog andere voordelen. Een groendak of daktuin verhoogt de biodiversiteit, bespaart energie én verhoogt de levensduur van het dak. Kortom: waar wacht je nog op?

Tekst: Katja Staring Foto’s: Shutterstock

Platte daken bekleed met zwart bitumen worden op een warme zomerdag wel 80 ℃. Als je daarop planten laat groeien, daalt de temperatuur met tientallen graden en is de woning eronder meteen stukken koeler. Waar een bitumen dak snoeiheet kan worden, kan een groen dak de temperatuur verlagen naar 40 ℃. Dat heeft een gunstig effect op het welbevinden en de gezondheid van bewoners én er is dan minder airco nodig, wat energie bespaart. Bovendien kan een groendak de opbrengst van zonnepanelen omhoog brengen; zonnepanelen die te warm worden, blijken namelijk minder rendement te geven. Daarnaast werkt een groendak isolerend en geluiddempend, ook verleng je de levensduur van het dak omdat de beplanting een beschermlaag tegen weersinvloeden vormt.

Minder wateroverlast

Verder zorgt een groendak zelfs voor buffering van regenwater, omdat de planten een deel absorberen, ze verminderen dus wateroverlast. En met een beplant dak krijg je ook nog eens meer leven in de brouwerij: er komen allerlei nuttige (bestuivende) insecten en daardoor ook vogels op af. Bovendien krijg je een vriendelijkere aanblik, want groen is toch fijner om op uit te kijken dan zo’n grauwe vlakte.

Meer weten? Lees TuinSeizoen 4-2025!

tess

Zwarte randjes onder de nagels zijn normaal voor Tess Mutsters. Als journalist en enthousiast tuinier schrijft ze over alles wat groeit en bloeit. Tess is de bruisbal van ons team en houdt zelf ook van een tuin die bruist van het leven; waar vogels, bijen, vlinders en andere insecten hun plek vinden. Ook in haar moestuin voelt ze zich thuis en experimenteert ze graag met verschillende gewassen. Kattenstaart is haar favoriete plant, aardappelen haar favoriete gewas.


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *